Nyitókép: SITA

 

Frissítve: 13.40 A törvénymódosítás bevezeti a nemzetiségi iskola fogalmát és változtat az alsó középfokú képzés megszerzésének módján is. Az új jogszabály átfogó változást hoz a tanácsadás és a megelőzés terén, és csökkenti a bürokráciát.

 

Ez csak néhány azon változtatások közül, melyet a kormány szerdai ülésén jóváhagyott oktatásügyi törvény módosítása tartalmaz. A jogszabály februárban ment át a tárcaközi egyeztetésen, majd márciusban ismét. A törvény része a  2020-2024 közötti kormányprogramnak.

 

A nemzetiségi iskola és nemzetiségi oktatási intézmény fogalmakat azokban az intézményekben lehet majd használni, ahol az oktatási-nevelési folyamatok a nemzeti közösségek nyelvén zajlanak. Az erre való utalás már az iskola nevében is szerepelhet.

  hirdetes_300x300   

 

Változik a középiskolai felvételi kritériumok időpontja is. Azokat az eddigiekhez képest immár 13 hónappal korábban közzé kell majd tenni. Eddig 3 hónap volt a határidő, így a 16 hónappal korábbra hozatal elég időt ad a diákok számára a megfelelő felkészülésre.

 

Branislav Gröhling szerint komoly változás, hogy bővült azon diákok köre, akik részt vehetnek az országos felmérésen. Mégpedig lehetőség nyílik erre azon diákok számára is, akik könnyebb mentális problémával küzdenek, vagy nemzetközi program szerint működő iskolákban tanulnak.

 

Ilyen formában további diákok szerezhetnének alsó középfokú végzettséget. A középiskolai felvételi feltétele lesz az alapiskola kilencedik osztályosainak országos szintű külső felmérése. Alső középfokú végzettéget komissziós vizsgával is lehet majd szerezni, melyet az alapiskolák fognak kínálni.

 

A törvénymódosítás azt is meghatározza, hogy az alapiskolák első négy évfolyamában legfeljebb 25, az ötödik és a kilencedik évfolyamban pedig legfeljebb 29 diák lehet az osztályban. Alsó tagozaton legkevesebb 13, felső tagozaton legkevesebb 15 diák lehet az osztályban. Ezzel az osztálykollektíva stabilitását szeretné elérni a minisztérium, mely egyúttal lehetővé teszi, hogy a képzési programokat képzési ciklusokra bonthassák. Mindezt anélkül, hogy változtatna az alapiskolákra eddig vonatkozó alsó és felső tagozatos besoroláson.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.