Nyitókép: SITA

 

Elemzők szerint vége a Hlas elnökének, a korábbi miniszterelnök, Peter Pellegrini politikai növekedésének. A nevével kapcsolatban felmerült korrupciós, csúszópénzes ügyek miatt pártja népszerűségi mutatói is csökkenni kezdtek.

 

Pellegrini ráadásul látványosan kerüli az érdemi megnyivánulást ezekről az ügyekről. Igyekszik bagatellizálni, tagadni a vádakat. Miközben saját, és a Smer legközelebbi emberei azok, akik a vizsgálati fogságban terhelő vallomást tettek rá nézve is.

 

A dolog hátteréről itt írtunk a Körképen.

 hirdetes_810x300  

 

„Ficot annyira nem üldözik, bennünket akarnak kivégezni“

 

jelentette ki Pellegrini pártja szerdai sajtótájékoztatóján, ahol bejelentette, hogy a parlament szeptemberi ülésére beterjesztik az alkotmány módosításához szükséges jogszabályokat, melyek lehetővé tennék számára, hogy petíció alapján lerövidítsék a jelenlegi kormány választási időszakát.

 

Pellegrini a vele kapcsolatos korrupcióról: Soha senkitől nem kértem és nem kaptam semmit

 

Mint ismert, az ellenzéki pártok az elmúlt időszakban 600 ezer aláírást gyűjtöttek össze az előrehozott választások érdekében indított petíciójukkal. Az Alkotmánybíróság azonban júius 7-én úgy döntött, hogy az előrehozott választásokról szóló referendum alkotmányellenes. Tekintve, hogy reguláris választásokon született eredmény, melyen több millió választópolgár élt szavazati jogával.

 

AKO: A Hlas és Pellegrini megtorpant

 

Pellegrini szerint politikai érdek az ő és pártjának meggyengítése. Szerinte ugyanis a jelenlegi kormánykoalíciónak jobban megfelel Robert Fico mint ellenfél.

 

A Smer oligarcháját azzal vádolják, hogy csúszópénzt vett át Pellegrini részére

 

Az AKO felmérései alapján, míg a Hlas februárban 25 százalékon volt, addig augusztusban már csak 19,5 százalékon mérték őket. Az AKO vezetője szerint Pellegrini népszerűsége megtorpant, és nyilvánvaló, hogy nem növekszik tovább.

 

„A Hlasnak óriási problémái lesznek, hiszen a pártelnökkel szembeni vádak túl nagy ütés, és több oldalról is érkeznek a támadások. Ráadásul az, ahogyan maga Pellegrini védekezik, gyámoltalanul gyenge,“

 

értékelte a fejleményeket a csehországi Kutná Hora-i Szociális és Politikatudományi Főiskola politológusa, Tomáš Kozik.

 

Túlárazott IT-szerződések, Vámszedő-ügy: Pellegrini 150 ezer eurós kenőpénzt fogadhatott el

 

Súlyos vádak, megnyugtató magyarázat nélkül

 

Pellegrini legutóbbi sajtótájékoztatóján már papírzsebkendőt előhúzva törölgette a homlokát, miközben arról beszélt, hogy az eset nem történt meg. Elutasította, hogy hazugságvizsgálatnak vesse alá magát a Vámszedő 3 ügy miatt, ahol 150 ezer eurós csúszópénz elfogadásával vádolják, melyet a vallomások szerint Miroslav Výboh, a Sme oligarchája adott át neki egy pezsgő díszdobozában.

 

 „Výboh nekem nem adott semmit. Semmit. Viccelhetnek egy pezsgővel, de semmi ilyesmit nem kaptam Výbohtól,“

 

tagadott Pellegrini.

 

A kérdésre, hogy nem tart-e attól, hogy őt magát is vád alá helyezik, Pellegrini azt válaszolta, hogy egyáltalán nem számít ilyesmire. Ugyanakkor elismerte, hogy ismeri Fico barátját, Výbohot.

 

Túl sokan mondják ugyanazt

 

Korábban a Smer pénzügyminiszterének, a Szlovák Nemzeti Bank jelenlegi első emberének, Peter Kažimírnak a jelöltje, František Imrecze, a Pénzügyi Főigazgatósák egykori vezetője vallott eskü alatt arról, hogy a Pellegrinivel kapcsolatos vádak valódiak. Szavait Michal Suchoba nagyvállalkozó is megerősítette. Kétszer 60 ezer eurós csúszópénzről vallott Lenka Witterbergerová is, aki Peter Pellegrini kormánya alatt vola a Pénzügyi Főigazgatóság elnöke.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.