Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

A pozsonyi kerületi ügyészség csütörtökön vádat emelt Peter Kovařík országos rendőrfőkapitány ellen hatáskörrel való visszaélés és az igazságszolgáltatás befolyásolása gyanúja miatt. A hírt a TASR hírügynökségnek a Főügyészség is megerősítette.

 

Kovaříkot az illetékesek már ki is hallgatták, mint vádlottat.

 

A rendőrfőkapitány még augusztus 11-én azt nyilatkozta, hogy kitart azon korábbi döntés mellett, amellyel felfüggesztette a belügyi felügyelőség (belső ellenőrzés) NAKA-t is érintő kommandós akcióját. Szerinte ugyanis Diana Santusová megsértette a belső előírásokat, amikor kompetens vezetői meghatalmazás nélkül rendelte el a beavatkozást.

 

 hirdetes_810x300  

Július 20-án reggel, valamivel 8 óra előtt a Szobráncról odarendelt idegenrendészeti egység letartóztatta Csaba Dömötört, aki rögtön elismerte, hogy jelenleg is a feltételes szabadságvesztését tölti. Az egység ezután Matej Zemant és Peter Petrovot akarta letartóztatni, ám Dömötör letartóztatása után alig negyed órával érkezett Kovařík parancsa, hogy Santusová egysége álljon le. A két gyanúsított így egérutat nyert.

 

Kovařík akkor azzal védekezett, hogy gyorsan kellett döntenie, egyúttal elutasította a politikusok azon vádjait, hogy beavatkozik a nagy horderejű korrupciós ügyek nyomozásába, mint amilyen a volt rendőrségi vezetőket érintő Tisztítótűz vagy az agrárpénzekre épülő korrupciós láncot magába foglaló Állattenyésztő ügy. Kovařík később, mikor igazolták a belügyi felügyelőség beavatkozásának törvényességét, engedélyt adott az akció befejezésére.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!