Nyitókép: Körkép.sk/KPA

 

A világban egyszerre zajló 2020/2021-es lakás-, ház- és népszámlálásra rányomta a bélyegét a koronavírus-járvány. Az összes ország, amely a népszámlálás előkészítésén dolgozott, olyan bonyodalmakkal találta magát szemben, amelyeket rövid időn belül és hatékonyan kellett megoldaniuk. A találkozások betiltása, a csapatok tagjainak magas fokú megbetegedési aránya, illetve a gyors törvénymódosítások csak egy részét képezték azoknak a különféle problémáknak, amelyeket minden országnak át kellett vészelnie ahhoz, hogy sikeresen meg tudja valósítani a népszámlálást. Sőt, voltak olyan országok is, amelyeknek a 2021-es év utánra kellett elhalasztaniuk a népszámlálást.

 

Hogyan küzdöttek meg az európai országok a Covid-19-cel és a népszámlálással

 

 hirdetes_300x300  

A korlátozások különböző formáival szinte az összes népszámlálást szervező ország találkozott. A statisztikai hivatalok hivatalos honlapjai időpontváltozásokat és okokat közölnek arra vonatkozóan, miért kellett a népszámlálás időpontját megváltoztatniuk. A helyzet kiértékelés után röviden elmondható, hogy néhány ország kisebb vagy nagyobb bonyodalmakkal, de képes volt az eredeti időpontban megvalósítani a népszámlálást, mások meghosszabbították a népszámlálás idejét, és voltak olyan országok is, akik 2022-re halasztották a népszámlálást.

 

Az eredeti időpontban valósította meg a népszámlálást például Csehország. Lengyelország 2021 szeptemberéig hosszabbította meg a népszámlálást, szintén az időpont kitolása, illetve megváltoztatása mellett döntött Horvátország és Görögország. Bulgária, Luxemburg, Portugália és további uniós országok szintén megváltoztatták a népszámlálás eredeti időpontját, és a népszámlálást már vagy megvalósították, vagy még csak fogják az idei évben. Németország, Írország és Magyarország 2022-re halasztotta a népszámlálást.

 

Az Egyesült Királyságban és Észak-Írországban a járvány alatt különbözőképpen végezték a népszámlálást, úgy, ahogy a pandémia éppen engedte. A helyzet azért is volt egyedi, mert Angliában, Walesben és Észak-Írországban 2021-ben tartották a népszámlálást, míg Skóciában csak 2022-ben kerül rá sor.

 

Európán kívül is küzdöttek a járvánnyal

 

Az Amerikai Egyesült Államok a járvány miatt hosszabb időre tolta ki a népszámlálást, míg az Amerikai Virgin-szigetek 2020 márciusától 2020 júniusáig leállították az adatgyűjtést, amelyet aztán a járványhelyzet javulása után 2020 júniusában folytattak. 2020-ról 2021-re halasztotta a népszámlálást Szaúd-Arábia és Algéria. Thaiföld pedig 2022-ben valósítja meg a népszámlálást.

 

Mivel harcoltak leginkább az egyes országok

 

A COVID-19 az egész világban bonyolította a népszámlálást. Az összes ország a személyes kapcsolattartás mellett mozgáskorlátozással küzdött, emellett több országban szigorú lockdownt is bevezettek. Olaszországban a COVID-19 közvetlenül a népszámlálást megvalósító csapatra sújtott le, így nagyon sok volt a covidos munkatárs. Szinte az összes országnak meg kellett emelnie a népszámlálás költségvetését, hogy védőfelszerelést és fertőtlenítőszereket tudjanak vásárolni.

 

Hogyan valósult meg Szlovákiában a 2021-es népszámlálás a covid idején

 

Szlovákiában a 2021-es lakás-, ház- és népszámlálás 2020 júniusában kezdődött a lakás- és házszámlálással, amely a lakosság részvétele nélkül zajlott. A projektet egy előkészítés előzte meg, amelynek egy iskolázás is a részét képezte. Az iskolázást eredetileg klasszikus, jelenléti formában tervezték, végül rövid időn belül át kellett térni az online formára, az ún. elearning iskolázásra.

 

Tekintettel arra, hogy a járványhelyzet 2021 februárjában sem mutatott javuló tendenciát, Szlovákiában pedig továbbra is érvényben volt a lockdown, a Szlovák Nemzeti Tanács úgy döntött, hogy módosítja a lakás-, ház- és népszámlálásról szóló törvényt. A módosítás értelmében az online népszámlálásra megmaradt az eredeti időpont, viszont a terepen zajló asszisztált népszámlálást elnapolták. Mivel 2021 áprilisában jobbra fordult a járványhelyzet, ezért a Szlovák Köztársaság Statisztikai Hivatalának elnöke 2021. április 21-én úgy döntött, megrendezésre kerülhet az asszisztált népszámlálás, amely 2021. május 3-tól június 13-ig zajlott.

 

Hogyan értékeli utólag a covid ideje alatt zajló adatgyűjtést PhDr. Ľudmila Ivančíková, PhD., a Statisztikai Hivatal demográfiai osztályának vezérigazgatója:

 

„Nagyon sok téren előbbre vitt minket az, hogy dinamikusan kellett dolgoznunk, és új lehetőségeket kellett keresnünk. Már a projekt idején is tudatosítottuk, hogy az infrastruktúra nagy részét a jövőben is fel tudjuk használni, nemcsak a statisztikai adatszerzésre, hanem az államigazgatáson belül is különböző projekteknél. Megtanultuk az ügyintézés jelentős részét online intézni, és hozzá is szoktunk ehhez a formához. A 2021-es népszámlálás úttörő volt abból a szempontból, hogy elektronikus formában zajlott, az adatok adminisztratív forrásának felhasználásával. Talán az egész csapat nevében kijelenthetem, hogy ez mindenki számára egy erős tapasztalat volt“.

 

Végezetül kijelenthetjük, hogy a világban zajló népszámlálást a koronavírus-járvány sok dologban bonyolította, másrészt viszont olyan mértékben kihasználásra került az információs technológia, az adminisztrációs adatforrások és egyéb más források, amelyre a népszámlálás elején senki sem számított.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!