Nyitókép: reprofoto (Markíza live)

 

A Büntetőtörvénykönyv 363. paragrafusa lehetővé teszi a főügyésznek, hogy saját hatáskörben leállítson bármilyen vizsgálatot. Ennek köszönhetően került szabadlábra a napokban a vizsgálati fogságból Vlado Pčolinský (Sme rodina), a Szlovák Titkosszolgálat korábbi elnöke, akit csúszópénz elfogadásával vádoltak. További ismert személyek, mint például Jaroslav Haščák, vagy Zoroslav Kollár ellen pedig ejtették a vádakat.

 

Maroš Žilinka főügyész döntése, melyet azóta sem sikerült megnyugtatóan megindokolnia, komoly feszültséget váltott ki a társadalomban, a médiában és a parlamenti pártok között is. Veronika Remišová (Za ľudí) és Igor Matovič (OĽaNO) a rendelkezés módosítását szeretnék.

 

Ez volt többek között az egyik fő téma a Markíza televízió nyári szünet utáni első, Testre szabva című adásának.

 hirdetes_400x285  

 

Boris Kollár (Sme rodina) és Peter Pellegrini (Hlas-SD) egyetértettek abban, hogy a 363-as paragrafus eltörlése út a pokolba.

 

A koalíciós tanács ugyan egy bizottságot állít fel ennek megvizsgálására, Kollár azonban ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a Sme rodina vétózni fogja az esetleges eltörlést. Ha pedig őket megkerülve fogadná el a parlament a változást, a „koalíció nem számolhat. “

 

Mindezt annak ellenére, hogy a kormányprogram tartalmaz erre vonatkozóan egy kitételt. Kollár azonban azzal érvelt, hogy a kitétel csak a kérdés megvizsgálására, nem pedig annak megváltoztatására vonatkozik.

 

A műsorban szereplő másik meghívott, Peter Pellegrini (Hlas-SD) szinte végig egyetértett vitapartnerével az egyes politikai témákban. A tévénézőnek már-már olyan érzése volt, hogy két ellenzéki politikus beszélget. Ezt erősítette az is, hogy Boris Kollár kétszer is úgy fogalmazott, hogy „mi, ellenzék.“

 

A Hlas-SD elnöke védelmébe vette a főügyészt is. Mint fogalmazott, bízik abban, hogy Žilinka lépése bátorítóan hat majd más ügyészekre és bírákra is.

 

Pellegrini egyúttal arra biztatta Kollárt, hogy buktassa meg a jelenlegi kormánykoalíciót.

 

„Ön a második legerősebb koalíciós partner Ha az a asztalra csap, a koalíció elvesziti többségét”

 

– biztatta a a korábbi miniszterelnök a parlament elnökét.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.