Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

A főügyész nemrég leállította a Jaroslav Haščák egykori Penta-vezér és az Arpáš-házaspár elleni eljárást a Gorilla-felvétel kapcsán. Maroš Žilinka főügyész szerint jogosan követeli a felvételt tartalmazó USB-megsemmisítését. Daniel Lipšic speciális ügyész szerint semmiféle bizonyítékot nem fognak megsemmisíteni.

 

A szóban forgó adathordozót a hatóságok Marian Kočner házában találta meg két évvel ezelőtt.

 

A politikai elit és a szlovákiai oligarchák számára igen kínos felvétel megsemmisítése először egy héttel ezelőtt merült fel, mikor Žilinka a Btk. 363-as paragrafusát kihasználva saját hatáskörében megszüntette a Haščák és az ügy több más érintettje elleni eljárást, tehát a nyomozás el sem juthatott a bírósági tárgyalásig. A döntés enyhén szólva is felkavarta a szlovákiai közéletet. Ugyanakkor Žilinka felmentette Vladimr Pčolinskýt is, a Sme rodina által kinevezett korábbi SIS-igazgatóját, akinek fivére a Sme rodina frakcióvezetője. A második legnagyobb kormánypárt így teljes mellszélességgel kiáll Žilinka mellett.

 

 hirdetes_300x300  

A főügyész a vonatkozó határozatban azzal érvel, hogy a vádlottak követelése a felvétel megsemmisítésére indokoltak.

 

Daniel Lipšič speciális ügyész tiltakozik.

 

„Mi a ma kézbesítettük a főügyészségnek elemzésünket a Haščák-Arpáš-Arpášová-ügyről tudomásul vétel céljából Úgy gondoljuk, hogy egy ilyen kulcsfontosságú bizonyíték megsemmisítése az igazságszolgáltatás akadályozásának bűncselekményével lenne határos, úgyhogy mi nem semmisítünk meg semmit”

 

fogalmazott Lipšic.

 

Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.