Nyitókép: SME/Marko Erd

 

Az, aki a legjobb helyet szeretné magának biztosítani a Ferenc pápa által celebrált szentmisén, már egy nappal korábban megérkezhet a sasvári kegyhelyre, hogy az éjszakát a város mögött, a szabad ég alatt töltse.

 

Azok a hívők, akik az elsők között érkeznek a rendezvényre, 80–100 méterre lesznek az oltártól.

 

 hirdetes_810x300  

A szervezőknek eddig nyolc vaskonstrukciót sikerült felállítaniuk, amelyeken a nagy kivetítők kapnak majd helyet. Emellett készülőfélben van az a pódium is, amelyen a pápa jövő héten szerdán szentmisét fog celebrálni, és amelyet az utóbbi években a legnagyobb zenei fesztiválokon használtak.

 

Az elkerített területet a nyilvánosság számára szeptember 14-én, kedden este 22.00 órakor fogják megnyitni. A hívek hálózsákokat, pokrócokat, derékaljakat és székeket hozhatnak magukkal, a sátrakat viszont otthon kell hagyniuk.

 

Az érkezést nem ajánlatos az utolsó pillanatra hagyni. Ugyan a Hétfájdalmú Szűzanya ünnepén 10.00 órakor kezdődik a szentmise, a híveknek legkésőbb 8.00 órakor meg kell érkezniük.

 

Fotó: SME/Marko Erd

 

Az oltottak elöl, az oltatlanok hátul

 

A beoltott látogatók számára elöl alakítottak ki helyeket, míg az oltatlan látogatók a pódiumtól 300–400 méteres távolságban lesznek elhelyezve. Számukra a terület hátsó részét különítették el.

 

Az első sorokban a VIP vendégek foglalnak majd helyet – a legfőbb közjogi méltóságok, képviselők, miniszterek, diplomaták, papok, szerzetesek és a súlyos egészségkárosodottak. A Vatikán kérésére az egészségkárosodott személyeket az oltárhoz közel kell leültetni.

 

Amennyiben a biztonsági helyzet és az időjárás engedi fogja, Ferenc pápa a pápamobillal az egyes szektorok közötti folyosókon körbe fog menni, hogy közelebb kerüljön a hívekhez.

 

Fotó: SME/Marko Erd

 

Három hónapjuk volt

 

A szervezők szerint hasonló esemény előkészítésére fél vagy egy év szokott a rendelkezésükre állni. Most három hónapjuk volt, és egy héttel a pápa érkezése előtt még a feltételeket is megváltoztatták.

 

Annak ellenére, hogy Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter a Szlovák Püspöki Konferenciával együtt azt állította, hogy a pápalátogatáson csak a beoltottak vehetnek részt, a püspökök szombaton bejelentették, hogy negatív teszt, illetve a víruson való átesésről szóló igazolás is elegendő lesz a részvételhez.

 

Az oltatlanok szektorába ötezer embert tudnak beengedni. Ez a rész teljesen el lesz különítve a rendezvény többi részétől. Külön parkolóval, toalettekkel és ivóvízzel fog rendelkezni. Az oltottak szektora 80 ezer személy befogadására lesz képes.

 

SME/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!