Nyitókép forrása: körkép.sk

 

Egyre erőteljesebben mutatja meg magát a járvány, az új COVID-automata szerint az ország csaknem egésze narancssárga besorolást kapott, és már van 10 vörös besorolású járás is. Köztük van a Rozsnyói járás, ahol a minap egy középiskolát zártak be, mert a pedagógusok negyedének tesztje pozitív lett. A vörös szín a járványügyi veszélyességi skála harmadik fokát jelzi az ötös skálán. A járások új besorolását szerdán hozták nyilvánosságra, de csak a jövő hétfőtől lépnek hatályba a vele kapcsolatos járványügyi szabályok.

 

A jövő héttől bonyolódni fog azok élete, akik nincsenek beoltva és esetleg negatív teszttel sem rendelkeznek napra készen. A vörös besorolású járásokban még az éttermek teraszán sem foglalhatnak helyet. A narancssárga járásokban a teraszon még ott lehetnek, de a vendégek maximális száma 10 – feltéve, hogy az étterem OTP-rezsimben működik, tehát nem csak oltás ellenében (O), de negatív teszt (T) vagy koronavírusfertőzés abszolválását igazoló okmány ellenében (P) szolgál ki.

 

A szlovákiai járványhelyzet tehát kezd felgyorsulni. Az elmúlt héten jelentősen nőtt a koronavírusos esetek száma, átlagban napi 300-zal, ami az előző héten mért adat kétszerese. Emelkedőben van a kórházban ápoltak száma is (66-ról 108-ra).

 

 hirdetes_810x300  

Mindeközben a mostani az első teljes hét, hogy az iskolák is megnyitották kapuikat, és máris érzékelhető a hatásuk.

 

A legrosszabb helyzet a Rozsnyói járásban van. Ez az egyetlen magyarlakta járás vörös besorolással. Az esetszám itt olyan tempóban növekszik, hogy a Regionális Közegészségügyi Hivatal a kormánytól azt kérte, hogy ne várjon hétfőig a vörös besorolással járó szabályok érvénybe léptetésével. Ennek, úgy néz ki, eleget is tesznek, és csütörtöktől (szept. 9.) jöhetnek a szigorítások.

 

A rozsnyói járványgócban a 67 vizsgált személyből 24 volt pozitív (ez nem tartalmazza ezen személyek kontaktszemélyeit és rokonait), és mindössze 5 volt külföldről behurcolt eset, 19-en már belföldön fertőződtek meg. A pozitivitási ráta 10 százalék felett jár. Alig jobb a helyzet Kassán, a Szakolcai és a Nagybiccsei járásokban.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.