Nyitókép forrása: archív

 

A Belügyminisztérium belügyi felügyelete mára virradóra őrizetbe vette a Nemzeti Bűnügyi Ügynökség (NAKA) több nyomozóját, konkrétan azokat, akik a Tisztítótűz-akcióban és nyomozásban vettek részt. A Tisztítótűz keretében került vizsgálati fogságba a Smer kormányázása alatt regnáló rendőrségi vezetők apraja nagyja: Tibor Gašpar egykori országos főkapitány, Peter Hraško egykori NAKA-főiegazgató és még 16-an, köztük a nyitrai oligarcha fia, Norbert Bödör is.

 

„Rendkívül nyugtalan vagyok a mai történések miatt. Az egészet terveztt akciónak tartom azután, hogy különös körülmények között kiszivárgott a NAKA végrehajtási tervezete öt személy kapcsán, akiket bűnszervezet alapításával, működtetésével és támogatásával gyanúsítanak. Ismét azt látjuk, hogy meg akarják félemlíteni a nyomozókat, és az én személyes meggyőződésem a háttérben zajló mocskos játszmák létéről minden nappal erősödik. Nem lep meg, hogy az esetet az a kerületi ügyészség felügyeli, amely bevádolta az országos rendőrfőkapitányt is”

 

reagált az eseményekre Roman Mikulec (OĽANO) belügyminiszter.

 

Az Aktuality.sk szlovák hírportál úgy tudja, hogy az őrizetbe vett nyomozók között van Ján Čurilla, aki a NAKA pozsonyi központjának nyomozórészlegének feje, és aki korábban az „Isten malmai” korrupciós ügy vezető nyomozója volt.

 hirdetes_810x300  

 

Folytatódik a rendőrháború: A belügyi felügyelet letartóztatta a NAKA nyomozóit

 

Totális háború a háttérben

 

Letartóztatták azt a nyomozót is, aki csak nemrég indított nyomozást a belügyi felügyelet és a SIS ellen. Ez azzal a gyanúval áll összefüggésben, hogy a belügyi felügyelet ismeretlen tagjai szorosan együttműködnek a SIS-szel azzal a céllal, hogy tanúkat bírjanak rá börtönnel való fenyegetés útján, hogy a Tisztítótűzben eljáró nyomozókra terhelő vallomást tegyenek. Az eljáró nyomozó által benyújtott vádat a helyettes főügyész, Jozef Kundera pár nappal ezelőtt tette semmissé a 363-as paragrafusra hivatkozva. Ennek a paragrafusnak köszönhetően szüntette meg Maroš Žilinka főügyész a Jaroslav Haščák volt Penta-vezér és oligarcha elleni eljárást, és a Sme rodina által SIS-igazgatói székbe ültetett Vladimír Pčolinský elleni eljárást is. Daniel Lipšic szerint ilyen eljárásra eddig még nem volt példa a szlovák jog történetében.

 

Igor Matovič: Kérem, ne adják föl!

 

A belügyi felügyelet eddig összesen négy elitrendőrt tartóztatott le, többségüket az országos főkapitányság épületében, ahol a NAKA is székel. Az ő állításuk szerint fennáll a gyanúja, hogy  a nagy korrupciós ügyek tanúit befolyásolták. Három tanút megvádoltak, egyet jogerősen el is ítélt a bíróság. A felügyelet korábbi vezetőjét Diana Santusovát egy kétes júliusi akció után leváltották. Bizonytalan hatásköri okokra hivatkozva az akciót Peter Kovařík országos rendőrfőkapitány felfüggesztette. A felügyelet működését vizsgáló pozsonyi kerületi ügyészség hatáskörrel való visszaéléssel vádolta meg Kovaříkot. A politikai nyomás miatt Kovařík szeptember 15-ével távozik a rendőrség éléről.

 

Szivárogtatás

 

A Mikulec által említett szivárogtatásról is érdemes néhány szót szólni. A hétvégén jelent meg egy hitelesnek tűnő dokumentum az interneten, amely szerint a NAKA öt személyt bűnszervezet megalapításával, fenntartásával és támogatásával gyanúsít. Köztük van Branislav Zurian, a NAKA volt igazgatója, és maga Santusová is, a belső felügyelet volt vezetője, ahogy Ján Kaľavský is, aki a NAKA korábbi műveleti vezetője volt. A dokumentum szerint az ügyben eljáró nyomozó vádemelést javasolt az érintettekkel szemben.

 

A bűnszervezet fő értelmi szerzője a vád szerint egy bizonyos „X úr”. Ezzel a pszeudonimmel Peter Koščot emlegették korábban, aki Dušan Kováčik korábbi speciális főügyész megvesztegetéséért köröznek. Jelenleg szökésben van.

 

A mai eseményekre az Állítsuk meg a korrupciót szervezet is reagált:

 

„Úgy tűnik, hogy naiv dolog volt azt feltételezni, hogy a maréknyi nyomozó képes lesz egy olyan szerteágazó szervezetet felszámolni, amelyet évekig építettek az érintettek. (…) Csak remélni tudjuk, hogy a jelenlegi káosz nem tántorítja el a többi tisztességes rendőrt és ügyészt az igazságosabb Szlovákiért folytatott küzdelemtől”

 

fogalmaztak.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.