Nyitókép forrása: illusztráció/SITA/Polícia SR

 

Nyílt levélben reagáltak a NAKA nyomozói négy kollégájuk letartóztatására. A Belügyi Felügyelőség a hét elején négy nyomozót tartóztatott le, akik a nagy jelentőségű Tisztítótűz-ügyben folytattak nyomozást, gyanítva, hogy a Belügyi Felügyelőség a SIS-szel együttműködve befolyásolni akarja az igazságszolgáltatást (a nyomozókat ellenük hozott, kikényszerített tanúvallomásokkal akarták sarokba szorítani). Most a Nemzeti Bűnügyi Ügynökség (NAKA) 1. és 2. részlegének nyomozói nyílt levélben reagáltak a történésekre.

 

„Mindannyian minden erőnkkel azon vagyunk, hogy munkánk során az igazságot tartsuk szem előtt, hivatásunkat pedig rendesen és törvényesen végezzük. Sokéves szolgálaunk során már megszoktuk, hogy sokszor sokan próbálnak minket rábírni döntéseink és tetteink megváltoztatására. Szükséges leszögezni, hogy az esetek túlnyomó részében az általunk kezdett bűntetőeljárások végkifejlete elégedettséggel tölthet el bennünket.”

 

fogalmaznak a levélben, majd hangsúlyozzák:

 

„Szeretnénk biztosítani a széles nyilvánosságot és a szakmai közösséget, hogy [fenti] hozzáállásunkon semmi sem változtat, hivatásunkat pedig továbbra is törvényes keretek között fogjuk végezni. Amire szeretnénk ezzel a nyílt levéllel felhívni a figyelmet, az a négy kollégánk elleni letartóztatás és vádemelés esete, amely azt a benyomást keltheti, hogy törvénysértések zajlottak a központunkban.

 

 hirdetes_300x300  

Szeretnénk nyomatékosan jelezni azt az osztatlan meggyőződésünket, hogy ha ők bűncselekményt követtek volna el, méghozzá olyan mértékűt, amiért vádemelés, sőt vizsgálati fogság járt volna, arról nekünk is tudnunk kellett volna a konkrét bűntetőeljárásokban folytatott sokéves közös munka miatt, és ha tudtunk volna róla, akkor mi magunk lettünk volna az elsők, akik kivizsgálták volna az ügyet. (…)”

 

olvasható a levélben. Az aláírók arra céloznak, hogy mivel ők maguk nem tudnak ilyen törvénysértésekről, nem is történhettek törvénysértések, így csak egyetlen magyarázat marad:

 

„Jelenleg tévedésből vagy szándékosságból  ott tartunk, hogy egyes büntetőhatóságok olyan lépéseket tesznek – a mi szempontunkból és az általunk birtokolt információk alapján -, amely indokolja azirányú félelmünket, hogy ezek a lépések nem a törvényességet szolgálják (…)”. 

 

A levél teljes változatát Igor Matovič pénzügyminiszter, az OĽANO pártelnöke is közzétette hivatalos facebookoldalán:

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.