Nyitókép: Körkép.sk

 

Cziprusz Zoltán, Auxt Ferenc  és Halász Attila szeptember 17-én átadták az egészségügyi minisztériumban a rimaszombati kórház megőrzése érdekében indított petíciós íveket. A petíciós bizottság tagjai egyúttal levélben kértek találkozót Vladimír Lengvarský (OĽaNO) egészségügyi minisztertől a helyzet rendezése érdekében.

 

A 88 ezer lakosú járásból pár hét alatt több mint 36 ezer aláírást sikerült összegyűjteni annak érdekében, hogy megakadályozzák a járási székhelyen működő kórház leminősítését. Amennyiben ez mégis bekövetkezne, Losonc marad alternatívaként a régió lakosainak, rontva az egészségügyi ellátás elérhetőségét.

 

„Országosan sújtja régióinkat a tervezett egészségügyi reform, ami ellen maximálisan harcolunk. Nem lehet megengedni, hogy Rimaszombatban, Királyhelmecen, Nagykürtösön vagy éppen Komáromban leépítsék a kórházakat. Ezek mind olyan kórházak, amelyek nagy területet fednek le. Nem lehet ezeket a területeket degradálni”

 

 hirdetes_810x300  

– fogalmazott Cziprusz Zoltán (MKP) rimaszombati városi és besztercebányai megyei képviselő, az MKP alelnöke.

 

Mint fogalmazott, amelyik régióból elviszik a kórházat, ott előbb-utóbb az élet is megáll, a fiatalok elköltöznek, az idősek egészségügyi ellátása bonyolulttá válik.

 

Balról Halász Attila, Cziprusz Zoltán és Auxt Ferenc, az MKP regionális politikusai. Kép: Körkép.sk

 

Az MKP politikusai őrült reformnak tartják, hogy lekategorizálják például az egyébként a Penta pénzügyi csoport kezében levő rimaszombati kórházat, melynek körzetében több mint 100 ezer ember él.

 

A tervezett 10 ezer aláírás helyett három hét alatt több mint 36 ezer aláírást sikerült összegyűjteniük. A petíciós bizottság tagjai szerint a kórház megőrzése érdekében magyarok, szlovákok és romák is összefogtak. A sajtótájékoztatón megköszönték mindenkinek, aki bekapcsolódott az aláírásgyűjtésbe.

 

Az összegyűjtött, több mint 36 ezer aláírás. Kép: Körkép.sk

 

„Mi ma elhoztuk ide a gömöriek üzenetét, hogy nem adjuk a kórházunkat. Az egészségügy jelenleg a legfontosabb. Azt szeretném, ha az egészségügyi minisztérium és a kormány többet foglalkozzon a kérdéssel és józan ésszel olyan döntést hozzon, hogy Rimaszombatban maradjon meg a kórház“

 

– fogalmazott a sajtótájékoztatón Halász Attila (MKP)

 

Auxt Ferenc arra mutatott rá, hogy az országos szintű leépítések Rimaszombatot a múltban még jobban érintették. Az elmúlt időszakban egyetlen komoly cég sem jött a városba.

 

„Amikor megtudtuk, hogy még a kórházunkat is el akarják venni, az mély felháborodást keltett a polgárokban és egységesen léptek fel aláíróként“

 

– tette hozzá Auxt Ferenc, aki leminősítés helyett további befektetéseket szeretne elérni a kórházban.

 

Királyhelmecen, Nagykürtösön és Komáromban szintén aláírásgyűjtés indult az ottani kórházak ugyanúgy tervezett leminősítése ellen.

 

Reform kell, de nem leminősítés

 

– mutatott rá Cziprusz.

 

A Körkép.sk kérdésére elmondta azt is, hogy a következő megyei ülésen határozatot fogadnak el a kórház leminősítésének megakadályozása érdekében. Emellett hasonló lépéseket terveznek a rimaszombati képviselőtestületben is.

 


Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.