Nyitókép forrása: archív

 

A szlovák állampolgársági törvény miatt eddig összesen 3836 személy vesztette el szlovák állampolgárságát, derül ki a Belügyminisztérium friss statisztikájából.

 

A 2010. július 17. és 2021. szeptember 16. között eltelt időben összesen 3836 embert fosztottak meg szlovák útlevelétől az I. Fico-kormány által elfogadott, a magyar kedvezményes honosítási törvényre válaszul adott szigorításra hivatkozva. A törvényt az elmúlt időszakban többször megpróbálták enyhíteni, vagy visszaállítani az eredeti, 2010-et megelőző állapotába, sikertelenül. A szlovák Alkotmánybíróság 2013-ban foglalkozott a törvénnyel, mivel az Alkotmány egyértelműen kimondja, hogy senki sem fosztható meg állampolgárságától, arról csak lemondani lehet. Az elég világos megfogalmazás ellenére az Alkotmánybíróság végül azt a határozatot hozta, hogy nem tud döntést hozni a kérdésben.

 

A II. Fico-kormány 2015-ben lehetővé tette, hogy bizonyos feltételek teljesítése mellett az állampolgárságukat elvesztők visszaigényelhessék azt. Az enyhítés nyilván nem orvosolta a felvidéki magyar közösség tagjainak kvázi alkotmányellenes szankcionálását, amennyiben élnének a magyar kedvezményes honosítás lehetőségével.

 

 hirdetes_300x300  

Az aktuális számokat az alábbi grafikonban foglaltuk össze:

 


Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.