Nyitókép: reprofoto (TA3 live)

 

A kormány háborút hirdetett a maffia ellen, amiben Boris Kollár (Sme rodina) nem kíván részt venni.

 

Igor Matovič és Boris Kollár eddig egymás legfőbb szövetségesei voltak a kormányon belül. A maffiával szembeni harc azonban komoly törésvonalakat hozott felszínre a két párt között.

 

Király Zsolt: Miről szól a rendőrháború? A Körkép.sk a színfalak mögötti játszmáról

 hirdetes_300x300  

 

Erról szólt a TA3 vasárnap délelőtti, A politikában című vitaműsora is, melybe Igor Matovič pénzügyminiszter, az OĽaNO elnöke kapott meghívást (Boris Kollár az RTVS 5 perc múlva műsorában vendégszerepelt.)

 

„Hiba volt, hogy másfél évig hallgattunk. Hiba volt szó nélkül hagyni a legnagyobb maffiával szemben nyomozó rendőrök küzdelmét. Abban bíztunk, hogy a rossz, ha esélyt kap, jó útra térhet. Ez hiba volt“

 

– fogalmazott Matovič

 

A pártelnök úgy látja, hogy a gonosz mindent megtesz annak érdekében, hogy visszafordítsa a megtisztulási folyamatot.

 

„Košč, Výbor külföldön bujkálnak. Ha lecsuknák őket, el tudnák mondani, hogy hol végezték az összelopott pénzek. Meggyőződésem, hogy nem maguknak loptak, hanem politikai vezetőiknek“

 

– mondta ki kerek-perec a műsorban Matovič, hogy Fico, Pellegrini és oligarcháik, illetve embereik az államigazgatásban összehangoltan, saját zsebre dolgoztak.

 

Kép forrása: reprofoto (TA3 live)

 

Az OĽaNO elnöke emlékeztetett, hogy az egész koalíció arra kapott mandátumot, hogy megtisztítsák az államigazgatást a maffiától.

 

A Smer választói és a többiek saját maguk adták össze a pénzt, amit Fico és Pellegrini elloptak. Elképzelhetetlennek tartom, hogy eláruljuk választóinkat, az embereket, akik erre hatalmaztak fel bennünket

 

– hangsúlyozta Matovič.

 

A műsorvezető kérdésére elmondta, hogy szomorú Boris Kollár szavai miatt, aki maffiának nevezte a napokban lecsukott, az előző kormányzat legsúlyosabb ügyeiben nyomozó négy NAKA-s rendőrt.

 

„Remélem, hogy Boris Kollár visszatér a fedélzetre és bocsánatot kér szavaiért. (…) A vizsgálati fogságba zárt nyomozók sorba göngyölítették fel a korrupciós ügyeket, melyek szereplői egymás után mutatnak rá Ficora és Pellegrinire” – hangzott el a műsorban.

 

Matovič szerint Kollárnak bocsánatot kellene kérnie a szavaiértm mert az túlmegy minden határon.

 

„Én szeretem Boris Kollárt. Sok nehéz helyzetben tartotta a szavát és a nem népszerű lépéseket is hajlandó volt megtámogatni, Most úgy látom, hogy egy kicsit eltévedt. Megteszek mindent azért, hogy a Sme rodina a maffiaellenes koalíció része maradjon. Ha viszont blokkolni fogja ezt a harcot, akkor a Sme rodina mentálisan távolodik a koalíciótól, és kutya kötelességünk lesz újraszámolni az erőviszonyokat“

 

– szólt Matovič világos üzenete Kollárnak.

 

„Ha Ficoval es Pellegrinivel akar tovább haladni, össze kell fognunk, és a megtisztulási folyamatot nélküle kell tovább vinnünk”

 

– tette hozzá.

 

Kép forrása: reprofoto (TA3 live)

 

Matovič elmondta, hogy megérti Kollár aggodalmait az igazságszolgáltatáson belüli esetleges manipulációkkal kapcsolatban, amiket szerinte is rendbe kell tenni.

 

„Ugyanakkor sajnálom, hogy a Sme rodina a koalíciós tanácson és a biztonsági tanácson történt egyezség ellenére felrúgta az egyezséget és nem vesz részt a munkacsoport munkájában, melynek feladata a visszaélések megakadályozása”

 

„Egész Szlovákia 39 órán keresztül meghallgathatja, hogy működött a rendszer. Gondolok itt a Gorillara. És most Haščák hirtelen újra tisztességes, köztiszteletben álló vállalkozó lett? Ez nem normális”

 

– mondta Matovič.

 

„Az emberek mandátumot adtak a kezünkbe, hogy megbirkózzunk mindezzel. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy a maffia végül felülkerekedjen és újra folytassa a milliárdok ellopását, csődbe juttatva az egész országot”

 

– folytatta.

 

Kép forrása: reprofoto (TA3 live)

 

Matovič szerint a korlátlan pénzügyi forrásokkal rendelkező maffiának rendkívül sietőssé vált, mert látják, hogy szorul a hurok, és az igazságszolgáltatás már hozzájuk közelít.

 

„Az, amit az elmúlt másfél évben Fico es Pellegrini művel, jól mutatja, hogy mennyire felnek. Akik nagyban szedték a csúszópénzeket, mást nem is csinálhatnak. Esik szét a kártyavár. Fico és Pellegrini kihasználják választóik tájékozatlanságát. Loptak, majd karácsonyi nyugdíjakkal megvásárolják a szavazataikat. Ezt szeretnék folytatni” – zárta.

 

Végezetül kifejtette véleményét azzal kapcsolatban is, hogy megilleti-e egyáltalán a SMe rodinát a SIS (Szlovák Titkosszolgálat), mellyel kapcsolatban az elmúlt időszakban több törvényellenesség gyanúja merült fel. Például Daniel Lipšic speciális ügyész megfigyelését illetően.

 

„Amíg a Sme rodina a maffiaellenes koalíció része, őket illeti az SIS. Amennyiben beigazolódik Daniel Lipšic szava, hogy megfigyelése mögött az SIS áll, akkor el kell venni a titkosszolgálatot a Sme rodinatól”

 

– jelentette ki egyértelműen Matovič.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.