A Magyar Közösség Pártja szeptember 19-én, vasárnap Rimaszombatban tartott kongresszust. Tervezett programja szerint a kongresszus megvitatta, része lesz-e a továbbiakban az MKP az alakuló új magyar pártnak, az Aliancia-Szövetségnek, vagy elutasítja azt. Létrejön-e egy új magyar párt, amely majd a szlovákiai magyarság érdekében hatékonyabb érdekképviseletet teremt meg, vagy pedig marad minden a régiben.

 

Az Aliancia-Szövetség megalapítói, a Most-Híd, az Összefogás és az MKP már több mint egy éve folytatnak tárgyalásokat az új párt megalapításáról. Minden arra vall, hogy a tárgyalások megoldották a vitás kérdéseket, amelyek a pártok között felvetődtek. A tárgyalások eredményeként az elmúlt napokban az Összefogás és a Most-Híd közgyűlése jóváhagyta a három párt egyesülését, az új párt létrehozását. A továbbiakban tehát minden az MKP kongresszusán múlott.

 

Nézzük meg, milyen határozatot hozott a kongresszus.

 

 hirdetes_300x300  

Forró Krisztián, az MKP elnöke a sajtó képviselőit arról tájékoztatta, hogy a kongresszus az egyesüléshez pozitívan állt hozzá, így a továbbiakban semmi akadályát nem látja az új párt létrejöttének. Az alakuló kongresszust október 2-án szeretnék megtartani, természetesen, amennyiben a járványhelyzet megengedi.

 

A kongresszuson a 220 küldöttből 179 vett részt. Határozatot hoztak:

  • a Magyar Közösség Pártja megszűnéséről
  • az új párt megalapításában való részvételről
  • az MKP platformjának a megalapításáról az új pártban, melynek irányultsága magyar nemzeti keresztény lesz
  • a vezetőségi tagok személyéről az új pártban.

 

Határozat született arról is, hogy az új pártban alakuljon női szekció és romaszekció. Ezek a szekciók segítenek hatékonyabbá tenni a nők és a romák érdekképviseletét.

 

 

Megtudtuk, hogy a vezetőségi tagok 50 százaléka az MKP-ból lesz. A küldöttek Forró Krisztiánt javasolták az új párt elnökének, az MKP platformjának az elnöke pedig Berényi József lesz. Az elnökségi tagok a következő személyek lesznek: Forró Krisztián, Berényi József, Bárdos Gyula, Farkas Iván, Cziprusz Zoltán, Furik Csaba, Viola Miklós, Őry Péter, Beke Beáta.

 

Ezután Forró Krisztiánt Berényi József váltotta fel a sajtótájékoztatón. Berényi a platformok alapításáról beszélt. Elmondta, hogy az alapító pártok eddigi politikai irányultsága nagyon különbözött egymástól. Ha ideológiai téren nem is annyira, a politizálás mindennapi gyakorlatában igen. Ezért a pártok megegyeztek, hogy az új pártban platformként fognak dolgozni.

 

Berényi József sajtótájékoztatót tart.
Berényi József, Őry Péter és Gubik László.

 

A Körkép.sk megkérdezte Berényitől, helyesnek tartja-e, hogy a Most-Híd a közgyűlésén autonóm platformról beszélt, többször is erősen kihangsúlyozva az „autonóm” kifejezést. Vajon nem lesz-e ez kárára az egységnek?

 

Berényi elmondta, hogy platformként fognak dolgozni, de a legfontosabb kérdésekben az elnökség és az országos tanács fog dönteni. Ez a mechanizmus szerinte biztosítja az új párt egységes fellépését.

 

Forró Krisztián elnök megvizsgálja a programot.
Bárdos Gyula és Kolek Zsolt.

 

A Körkép.sk megkérdezte azt is, lesz-e helye Gyimesinek, Bugárnak vagy Simonnak az új pártban?

 

Berényi szerint Gyimesi úgy nyilatkozott, hogy nem akar az új párt tagja lenni, ő marad a pártjában, az OĽaNO-ban. Természetesen amennyiben Gyimesi vagy Bugár az Aliancia-Szövetség tagjai akarnak lenni, nyitva áll előttük az út. Simon (és pártja) csatlakozása eddig nem volt tárgya az új pártról folytatott tárgyalásoknak.

 

A Körkép.sk következő kérdése az volt, hogy elutasítja-e az MKP a Smerrel vagy a Hlas pártokkal való együttműködést.

 

„Az MKP eddig a kormánykoalícióval és annak pártjaival való együttműködést szorgalmazta. Én személy szerint azon leszek, hogy ez így legyen a továbbiakban is”

 

– mondta Berényi.

 

Rimaszombati küldöttek csoportja.
Duray Miklós és barátai.
Auxt Ferenc járási elnök.

 

Hogyan tovább a helyi struktúrákban?

 

Igen aktuálisnak mutatkozik most már az a kérdés is, hogyan fognak alakulni az új párt járási, illetve helyi struktúrái. Ezzel kapcsolatban Auxt Ferencet, az MKP rimaszombati járási elnökét kérdeztük arról, folytak-e már tárgyalások a pártok járási vezetései között?

 

„Nem folytak ilyen tárgyalások, legalábbis én nem tudok róla. Sajnos azt sem tudjuk, ki képviseli az Összefogást a járásunkban, kivel tárgyaljunk. A Most-Híddal viszont készülünk egy gulyásfőzés keretén belül megbeszélni a közös dolgainkat, nagyon remélem, hogy sikerrel tesszük”

 

– mondta Auxt Ferenc, kérdésünkre válaszolva.

 

Mede Géza

A képek a szerző felvételei.

 

A témával kapcsolatos további írásaink:

 

Elhárult minden akadály, az MKP is rábólintott a Szövetségbe való belépésre

“Mindenkire szükség volt, hogy ez létrejöjjön” – Forró Krisztián (MKP) kongresszusi beszéde

Körkép.sk exkluzív: Így állhat fel az Aliancia-Szövetség országos elnöksége

Menyhárt out! Ők képviselik majd az MKP platformot az Aliancia-Szövetség országos elnökségében – Névlista

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.