Focus-felmérés: Gyimesi jelentheti a magyarságnak a biztos parlamenti bejutást - Körkép.sk
Árpád
  • HUF: 379.63
  • USD: 1.09
  • 10 °C
  • 16 °C

Hirdetés (X)

Belföld

Focus-felmérés: Gyimesi jelentheti a magyarságnak a biztos parlamenti bejutást

A szlovákiai magyarok túlnyomó többséges pozitívan látja Gyimesi György eddigi politikai szereplését.

Nyitókép: SITA

 

Az aktuális felmérések 3,3-5,5 százalék között mérik az Aliancia-Szövetség népszerűségét. Amennyiben Gyimesi György is a közös magyar listán indulna, a szavazatok pedig ezáltal nem osztódnának meg, a magyar parlamenti jelenlét esélye nagyban növekedne.

 

Gyimesi politikai potenciálját a Focus-ügynökség aktuális felmérése is alátámasztja.

 

SJE Nyílt nap

A szlovákiai magyarok túlnyomó többséges pozitívan látja Gyimesi György eddigi politikai szereplését, derül ki a Focus aktuális felméréséből. A megkérdezettek 41 százaléka számára Gyimesi György megítélése kifejezetten pozitív, 24 százalékuk negatívan látja a politikust, 35 százalék pedig nem tudott válaszolni a kérdésre.

 

Ha a magyarokat megszólító egyes pártok választóit nézzük, az arány még kedvezőbb. A legutóbbi parlamenti választásokon közös listán induló MKP és Összefogás választóinak 45 százaléka nyilatkozott pozitívan Gyimesi Györgyről, 22 százalékuk pedig negatívan. Érdekesség, hogy bár a Most-Híd és Gyimesi György között nem felhőtlen a viszony, a Most-Híd választói számára az OĽaNO színeiben politizáló magyar képviselő megítélése mégis inkább pozitív. Legalábbis így nyilatkozott a Focus felmérésében részt vevő Most-Híd szavazók 45 százaléka. 27 százalékuk ellenben negatívan értékeli Gyimesi személyét.

 

Király Zsolt: Az Aliancia-Szövetség önmagában kevés, Gyimesi nélkül nem fog menni – A Focus-felmérés tanulságai

 

Kelet felé haladva, ahonnan Gyimesi György maga is származik, a képviselő megítélése még kedvezőbb. Kassa, Kassa-környéke, Rozsnyó, Nagymihály, Tőketerebes, Királyhelmec térségében a megkérdezettek 51 százaléka nyilatkozott pozitívan vele kapcsolatban. Az ezzel ellentétes véleményt megfogalmazók aránya 28 százalék.

 

Gyimesi nélkül nincs magyar parlamenti képviselet?

 

A Focus felmérése arra is kíváncsi volt, milyen népszerűségben örvend Gyimesi György, illetve az alakuló Aliancia-Szövetség a szlovákiai magyarok körében. A válaszokból kiderült, hogy a magyar képviselet parlamenti bejutásának esélyeit nagyban növelné, ha a Gyimesi Györgyre leadott szavazatok az esetleges közös magyar listát erősítenék. Gyimesi György nélkül ellenben az, hogy az Aliancia-Szövetség elérje az öt százalékos küszöböt, igencsak kérdéses.

 

„Örülök ezeknek a számoknak, amelyek azt mutatják, hogy jelentős mértékben hozzájárulhatok a magyar érdekképviselethez a parlamentben”

 

– értékelte a felmérés eredményét Gyimesi.

 

Annak ellenére, hogy az ismertsége továbbra is emelkedik, már most a legkedveltebb magyar politikusok ranglistájának élmezőnyében van.

 

„Számolni kell vele a szlovákiai magyar választók körében”

 

– mondta Martin Slosiarik, a Focus igazgatója.

 

A Focus magyar nyelvű telefonos felmérése a SITA megrendelésére készült augusztus 12-28 között, 700 fős reprezentatív, szlovákiai magyar mintán. Ehhez hasonló nagy mintás, magyar nyelvű felmérés viszonylag ritkán készül a szlovákiai magyarok körében.

 

SITA

További ajánlott írások:

 

Király Zsolt: Az Aliancia-Szövetség önmagában kevés, Gyimesi nélkül nem fog menni – A Focus-felmérés tanulságai

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 18 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

B, Gy.
2021. Sze. 22. 12:00

Mart megint megosztottak lettunk miert nem lehet vegre egymast elfogadni ha kozos a cel?

    Gerembes Karcsi
    2021. Sze. 23. 06:23

    Eddig is közös volt a cél és mégis elbukot minden!! Híd Mkp Összefogas 3 párt egy maroknyi magyarnak és szinte minden esetben elbuktak a végén mind a saját zsebét dagasztota és a józan ész azt mondja hogy ezek így hárman közösen se lesznek jók!!! Hisz be engedik a farkast a bárányok közé és a bárányok hallgatnak 🤣 na ere várjál gombot

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket