Gál
  • HUF: 360.04
  • USD: 1.16
  • 6 °C
  • 17 °C

Hirdetés (X)

Belföld

Ombudsman: A II. besorolású járásokban nincs jogi alapja a kijárási tilalom elrendelésének

Patakyová szerint hiányzik a törvényi háttér, mely a II. besorolású járásokban életbe léptetné a kijárási tilalmat

Nyitókép: SITA

 

Mária Patakyová szerint a Covid-automata utolsó verziója szerint a kijárási tilalom elrendeléséhez ki kell hirdetni a rendkívüli állapotot.

 

Az ombudsman jogi értelmezése szerint a jelenlegi helyzetben nincs törvényi alapja annak, hogy a járványügyi intézkedések értelmében a II. besorolású járásokban kihirdessék a kijárási tilalmat. Ehhez ugyanis ismételten érvénybe kellene léptetni a rendkívüli állapotot.

 

Patakyová emlékeztetett arra, hogy a kormány szeptember 17-i rendelkezése alapján a Covid-automata értelmében II. kategóriába sorolta az egyes járásokat.

 

COVID-automata: hétfőtől már csak a Dunaszerdahelyi járás lesz zöld besorolású

 

Több más egyéb korlátozás mellett, melyek a Közegészségügyi Hivatal rendeletéből adódnak, a Covid-automata módszertana alapján a II. kategóriába besorolt járások esetében a kijárási tilalmat is életbe kellene léptetni, mégpedig este 9 és reggel 5 óra között.  Ugyanúgy korlátozásokat kellene életbe léptetni az utazásokat illetően is.

 

Patakyová szerint a COvid-automata önmagában még nem jelent megfelelő jogi keretet. „Hiányzik ugyanis a törvényi erő hozzá, mely lehetővé tenné az egyes alapjogok és szabadságok korlátozását“ – tette hozzá.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket