Gál
  • HUF: 360.04
  • USD: 1.16
  • 6 °C
  • 17 °C

Hirdetés (X)

Belföld

Az Aliancia-Szövetség struktúrája leginkább az MKP-t követi: Alapszabály-elemzés

A Körkép.sk megszerezte a közös párt alapszabály-tervezetét, ennek legfontosabb pontjait elemezzük most ki.

Nyitókép: Körkép.sk

 

Bugár Béla városában tartja alakuló közgyűlését október 2-án az Aliancia-Szövetség. Pontosabban a Somorjához tartozó Csölösztő Kormorán szállodájában, ahol annak idején az MKP-ból kiváló hidasok a vegyespártot kezdték el szervezni.

 

A helyszín a járványügyi intézkedések miatt változott. Eredetileg Komárommal számoltak, de a járás azóta elvesztette zöld besorolását.

 

A Körkép.sk megszerezte a közös párt alapszabály-tervezetét, ennek legfontosabb pontjait elemezzük most ki.

 

Korábbi cikkünkben exkluzív módon már az MKP – Most-Híd – Összefogás által aláírt szerződést is ismertettük.

 

Nincs vétójog! Bugár automatikusan taggá válik, Gyimesi ha akar, azzá válhat – Íme a szerződés.

 

A birtokunkba került Alapszabály-tervezet, elolvasása után egyértelműen érezni lehetett, hogy az MKP odafigyelt a korábbi külső kritikákra, melyek egy új vegyespárt veszélyét helyezték kilátásba. Jelen dokumentum ugyanis ennek lehetőségét igyekszik csökkenteni.

 

Íme, az Aliancia-Szövetség 11 oldalon 10 fejezetben taglalt Alapszabálya:

 

Érdekesség rögtön az elején, hogy mivel a belügyminisztérium egyelőre még nem jegyezte be az Aliancia-Szövetséget, a közös párt így egyelőre Magyar Közösségi Összefogásként szerepel. Ezt fogják majd átnevezni a későbbiekben.

 

Tárgyalási nyelv: magyar

 

A Most-Híd vegyespárt a tárgyalási nyelv tekintetben egyértelmű vereséget szenvedett, mint ahogy a párt logóját illetően is (erről ITT írtunk bővebben). Solymoséknak nem sikerült ugyanis elérniük, hogy ne magyarul történjen a tárgyalás. Az alapszabályban szó szerint ez szerepel:

 

A párt tárgyalási és munkanyelve (…) a magyar, amennyiben az adott szerv erről nem dönt másként. A párt szerveinek ülésén minden tag használhatja saját anyanyelvét, vagy a hivatalos nyelvet. Amennyiben tolmácsra van szükség, vagy le kell fordítani a belső dokumentumokat, azt a párt biztosítja.

 

Kit képvisel majd az Alincia-Szövetség?

 

Az alapszabály szerint a párt a magyar közösség képviseletét látja el országos, regionális és helyi szinten, ugyanakkor kötelezi magát a többi, Szlovákiában élő nemzeti közösség érdekképviseletére is, akik az ország déli és keleti régióiban élnek.

 

Partnerség a V4-en és EU-n belül

 

Az új párt aV4-en és az EU-n belüli együttműködést tartja elsődlegesnek. Különösen fontos szempont ugyanakkor a magyar-szlovák és a magyar-magyar viszony mélyítése és bővítése is.

 

Platformok

 

A pártszövetségben új elemként jelennek meg a megszűnő elődpártokat formálisan tovább éltető platformok. Ezek azonban önálló jogi szubjektivitás nélkül működnek majd, saját világnézeti és ideológiai érdekei szerint.

 

Az Aliancia-Szövetség három platformmal jön létre, ezek az MKP, a Most-Híd és az Összefogás nevű platform.

 

A párt tagjai kötelesek platformot választani maguknak úgy, hogy egy személy egyszerre csak egy platformban lehet tag. Ugyanakkor lehet lépni más platformba is, ha azzal a fogadó platform egyetért.

 

Nem támogatják a platformokon belüli vándorlást

 

Fontos kitétel, hogy ha valaki platformot vált, azzal elveszíti tisztségét a párton belül, ezen felül három hónapig nem lehet őt jelölni semmilyen belső funkcióra, és nem indulhat a párt színeiben a választásokon sem.

 

Minden platformot saját vezetője vezet, és saját belső szabályzattal rendelkezik. A platformoknak önállóságuk van a jelöléseket illetően az országos szervekbe. Így akár az is előfordulhat, hogy a Most-Híd platform Bugár Bélát javasolja majd az adott helyre.

 

Platformok közti arányok

 

A platformok közti arány (MKP – Most-Híd – Összefogás) a következő:

 

Országos Tanács – 5:3:2

Országos elnökség – 9:5:4

Országos grémium – 2:2:2

Járási elnökségek – 3:2:1

Döntőbíróság – 3:3:3

Revíziós bizottság – 3:3:3

 

Az Aliancia-Szövetség elnökét az MKP adja, ő várhatóan Forró Krisztián lesz. Az Országos Tanács elnökére a Most-Híd platform Solymos Lászlót javasolja majd, az Összefogás platform pedig Mózes Szabolcsot fogja jelölni a párt alelnökének (aki nem lesz szakmai alelnöke, ez visszalépést jelent az Összefogás számára, és egyúttal Farkas Iván mozgásterét és befolyását növelheti.)

 

Ki válhat a Szövetség tagjává?

 

Ennek részleteiről a Szervezési és Működési Szabályzat rendelkezik majd. A párttagság elnyerése nem automatikus, az elődpártok tagjai viszont automatikusan az Aliancia-Szövetség tagjává válnak. Azzal, hogy nem illeti meg őket semmilyen előny az esetlegesen később csatlakozókkal szemben. Ennek részleteiről a szerződés rendelkezik, melyet a felvidéki magyar sajtóban egyedüliként ebben a cikkünkben ismertettünk.

 

Solymos Lászlóval (Most-Híd) kapcsolatban korábbi miniszterkedése idejéből több nyomozást is folytat a NAKA. Ezekről az ügyekről ITT, ITT, ITT, ITT és ITT írtunk részletesen. Mindez azért fontos, mert az Alapszabály úgy rendelkezik, hogy ha valakivel szemben a rendőrség vádemelést tesz, annak párttagsága felfüggesztésre kerül.

 

Solymos Lászlót már többször kihallgatta a NAKA. Kép forrása: Körkép.sk

 

Az egyes tisztségekben ülő személyek mandátuma általában négy év.

 

Alapszervezetek

 

Az alapszervezetek legkevesebb öt fővel jöhetnek létre. A taggyűléssel, helyei szervezetek vezetésével kapcsolatos leírások lényegében kopírozzák az MKP helyi szervezeteinek eddig működését.

 

Amennyiben a helyi szervezet tagsága eléri a 25 főt, 6 fős helyi elnökséget választhat, melyek különböző platformokból is összeállhatnak.

 

Menyhárt out! Ők képviselik majd az MKP platformot az Aliancia-Szövetség országos elnökségében – Névlista

 

Járási elnökség, járási konferencia, kerületi tanács, országos kongresszus

 

Lényegében mind kopírozza az MKP eddigi szervezeti felépítését. Az országos kongresszus 150 tagú és 5:3:2 arányban áll össze a három platformból. Azaz MKP 75 fő, Most-Híd 45 fő, Összefogás 30 fő.

 

Országos tanács – 70 fő

 

Az arány itt is 5:3:2, azaz MKP 35 fő, Most-Híd 21 fő, Összefogás 14 fő. Az összetételt illetően ajánlatos (de nem kötelező) betartani a regionalitás elvét.

 

Országos elnökség – 18 fő

 

Várható összetételéről a Körkép.sk már beszámolt.

 

Körkép.sk exkluzív: Így állhat fel az Aliancia-Szövetség országos elnöksége

 

A párt napi operatív ügyeit a pártigazgató irányítja, akit meghatározatlan időre választanak, ha csaka pártelnök nem dönt másként. A pártigazgató tanácskozási joggal a párt bármelyik választott szervének az ülésén részt vehet.

 

A cikkünkben ismertetett Alapszabály-tervezetet végső formájában az új párt hagyja majd jóvá október 2-án.

 

A végére egy személyes kérés: Kérjük, támogassa a Körképet legalább havi két euróval, hogy még több hasonló tartalmat készíthessünk önöknek!

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

hugo
2021. Sze. 25. 21:30

Az egész "Aliancia"egy halva szuletett nagymama -sajnos ez van !

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket