Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

A Munkaügyi Minisztérium megvizsgálná, hogy a munkáltatónak van-e egyáltalán joga rákérdezni alkalmazottjánál arra, hogy kapott-e koronavírus elleni oltást, átesett-e már a betegségen, vagy van-e negatív tesztje – jelentette be Milan Krajniak munkaügyi miniszter a munkáltatók, szakszervezetek és állam háromoldalú tárgyalását („tripartita”) követően.

 

Krajniak hangsúlyozta, hogy ő és pártja is a kötelező oltás ellen foglal állást, hozzátette ugyanakkor, hogy jogi és alkotmányos értelemben meg kell vizsgálni, a munkáltatónak van-e joga tudni arról, alkalmazottja rendelkezik-e oltással, negatív teszttel vagy a betegség legyőzéséről szóló orvosi igazolással.

 

„Az szerintünk rendben van, ha ez alapján esetleg valamilyen járványellenes intézkedéseket vezetne be a cég területén”

 

fogalmazott a miniszter. Több munkáltató jelezte, hogy a vizsgálat eredményétől függően szerveznék át a cégen belüli  munkacsoportokat.

 hirdetes_810x300  

 

A Munkáltatók Köztársasági Uniójának helyettes elnöke, Mário Lelovský emlékeztetett, hogy az oltás, a teszt vagy az igazolás megléte az alkalmazott személyes egészségügyi adatainak részét képezi, tehát alapesetben a munkáltatónak nincs hozzáférési joga ezekhez az információkhoz.

 

„Ha az alkalmazott bemutatja ezeket, akkor rendben vagyunk, ha nem mutatja be, akkor együtt kell élnünk a helyzettel”

 

fogalmazott.

 

A Munkáltatói Társulások Országos Szövetsége (AZZZ) alelnöke Rastislav Machunka ellenben kifejezetten hatásköröket kér, amely alapján az alkalmazottról a munkáltató megtudhatja, hogy beoltott-e vagy sem.

 

A Szakszervetek Konföderációja (KOZ) nem utasította el a felvetést, ám kikötötte, hogy meg kell vizsgálni, egyáltalán jogilag lehetséges-e ilyen válaszadásra kötelezni az alkalmazottakat.

 

„Az én véleményem szerint a jelenlegi jogi helyzetben ez nem lehetséges”

 

fogalmazott a KOZ alelnöke, Monika Uhlerová, aki jelezte, hogy megérti a munkáltatói érdekvédelmi szövetségek kérését.

 

Machunka ugyanakkor több külföldi példára is felhívta a figyelmet, amelyek oltási igazolást kérnek az üzembe való belépés előtt. Uhlerová azonban jelezte, hogy ez Szlovákiában komoly jogi-alkotmányos dilemmákat vetne fel.

 

Az AZZZ rávilágított, hogy a jogi dilemmának van egy nagyon komoly üzemszervezési oldala is. A Közegészségügyi Hivatal aktuális rendelkezése szerint, minden olyan személy karanténba kerül, aki nincs beoltva, és az üzem területén legalább negyed órát egy légtérben töltött egy fertőzött személlyel. A kérdéses információkra azért lenne szüksége a vállalatoknak, hogy úgy osszák be a műszakokat, hogy ne bénuljon meg egyetlen fertőzött miatt egy egész részleg, tehát legyenek benne beoltottak és beoltatlanok is.

 

Pravda.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!