Nyitókép: Andrej Danko Fb-oldala

 

Érdekes mozgások zajlanak a szlovák politikai téren, mely a felvidéki magyarok és a magyar kormány számára is figyelemre méltóak.

 

A mozgások motorja jelenleg a legutóbbi parlamenti választásokon parlamentből kieső SNS elnöke, Andrej Danko, aki a Fidesz mintájára terelné egy nyájba a szlovák ellenzéket. Beleértve a Robert Fico vezette Smert és Peter Pellegrini  pártját, a Hlast is.

 

Andrej Danko nyáron egy videót tett közzé közösségi oldalán, melyen Budapestről, az Országház elől nyilatkozik. Ebben arról beszél, hogy Szijjártó Péter miniszterrel tárgyalt, akit nagyon sokra tart. (Az más kérdés, hogy Szijjártó Péter közösségi oldalán a találkozónak semmilyen nyoma sincs.)

 hirdetes_300x300  

 

Danko: Szijjártó és Orbán a minta számunkra

 

Az alig két perces videóban Danko áradozott Szijjártóról, Orbán Viktorról, illetve a Fideszről.

 

„Szijjártó Péter kemény politikus, aki Orbán Viktorral a magyarok javát szolgálják”

 

– fogalmaz Danko, majd hozzáteszi:

 

„Szijjártó Pétert évek óta ismerem, és többször kijelentettem, hogy csodálom azt a politikát, amit Orbán a magyarokért tesz. Remélem, hogy a szlovákok megértik, és az Isten megsegít bennünket abban, hogy a jelenlegi kormányt a múltba küldjük, és sikerüljön olyan erős szövetséget létrehoznunk, mint amilyen a Fidesz Magyarországon és legyőzzük a liberálisokat. Megteszek ezért mindent, és remélem, hogy az ellenzéki politikai erők képesek lesznek a koalíciós tárgyalásokra, mert különben a mostani kormányt nem fogjuk tudni legyőzni”

 

Mint elhangzott, Danko egyúttal azt is reméli, hogy Pellegrini nem játszik majd két oldalra és tudatosítja, hogy olyan erős szövetséget kell létrehoznunk, mint amilyet most Magyarországon látni.

 

„Különben nem tudunk segíteni Szlovákia lakosain”

 

– nyilatkozta a magyar Országgyűlés elől a nemzetiek elnöke.

 

 

Jöhet a szlovák Fidesz?

 

A Focus utolsó felmérése szerint az SNS 3,6 százalékon áll, önálló indulása a parlamenti választásokon tehát nem valószínű. Több nemzeti, konzervatív párt, mint amilyen például a Republika, vagy Kotlea pártja, is hasonló vizeken halászik, Danko számára így logikus, hogy a Smer és a Hlas felé nyitna az együttműködést illetően.

 

Ennek apropójaként a liberalizmus legyőzését fogalmazta meg, és a Magyarországon tapasztalható erős, jobboldali, kétharmados többséget hozta fel példaként, mely a Fidesz-KDNP zászlaja alatt egyesült.

 

Az ellenzéki oldalon már a napokban Robert Fico is együttműködésre szólította fel Peter Pellegrinit, választások előtti koalíciót is kilátásba helyezve. Az ajánlatot Pellegrini elutasította, kijelentve, hogy a Hlas az elkövetkező parlamenti választásokon mindenképpen egyedül méretteti meg magát.

 

Mi lesz így a Most-Híd platformmal?

 

Felvidéki magyar szempontból Andrej Danko szavai, illetve Robert Fico retorikája azt sejteti, hogy a magyar kártya előhúzása, amennyiben jóban akarnak lenni az Orbán Viktor vezette Fidesszel, nem várható.

 

Épp ellenkezőleg. Danko a határon túli magyarok ügyében is nagyon aktív Szijjártó Péter, illetve Orbán Viktor dicséretével igyekszik elfogadhatóbbá tenni magát a közvélemény szemében. Érdekes ilyen szempontból majd a Most-Híd platform mozgása az Aliancia-Szövetségen belül, hiszen úgy Bugár Béla, mint Solymos László továbbra is ha nem is elutasítóan, de mindenképp tartózkodóan nyilatkoznak a jelenlegi magyar kormányzatról és értékrendileg inkább az ellenzékhez állnak közelebb.

 

A Smer és az SNS már nyáron is együtt emlékezett Cyril és Metódra. Ezt követően a Hlas elutasító reakciója után Ficoék egy nyilatkozatot adtak ki, melyben már az SNS-szel való jövőbeli együttműködést is kilátásba helyezték.

 

A Smer és az SNS már 2016-2020 között is együtt kormányzott. Koalíciós partnerük, a Most-Híd akkor Bugár Béla vezetésével és Solymos László miniszterkedése mellett kemény Orbánellenes politikát folytattak, mi több, Solymos ellenzéki, kormányellenes tüntetéseken is részt vett Budapesten.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.