Nyitókép: SITA/Ľudovít Vaniher

 

Zuzana Čaputová államfő a társadalomban uralkodó feszült légkör miatt találkozott a koalíciós és az ellenzéki politikai vezetőkkel.

 

A köztársasági elnök úgy véli a koronavírus-járvány okozta trauma, a hozzátartozók elvesztése, a drágulás, valamint a járvány gazdasági és szociális következményei miatt növekszik a feszültség a társadalomban.

 

 hirdetes_300x300  

Čaputová szerint Szlovákiának most stabil kormányra van szüksége, nem arra, hogy hetente más koalíciós partner akarjon távozni a kormányból. Amennyiben a jelenlegi kormány továbbra is kormányozni szeretne, akkor a stabilitás egyértelmű jeleit kellene kinyilvánítania.

 

 „Az ellenzéki képviselőkkel is beszéltem arról, hogy milyen hatással van a társadalomra a gyűlöletszításuk. Örülök neki, hogy Peter Pellegrini (Hlas-SD) hasonló beállítottsággal és eszmékkel érkezett, hiszen a megosztott társadalom meggyengült társadalom is egyben“

 

– konstatálta Čaputová.

 

A megbeszélésen az előrehozott választásokkal kapcsolatos referendumról is szó esett. Az államfő megegyezett a politikai vezetőkkel abban, hogy a választási időszak lerövidítését alkotmánymódosítással lehet elérni. Čaputová szerint egyelőre nyitott kérdés, hogy az alkotmánymódosítás megvalósul-e év végéig.

 

Az elnök asszony azt is kihangsúlyozta, hogy a társadalomban növekvő feszültség az orvosok és a mobil mintavételi helyek alkalmazottainak megtámadásában is megnyilvánul, ami megengedhetetlen.

 

Čaputová szerint ehhez a légkörhöz a politikusok megnyilvánulásai is hozzájárulnak. Az államfő úgy véli, a társadalom lenyugtatásához nem lesz elég a béke illúziójának kialakításához, hiszen valódi megoldásra van szükség.

 

Az államfő azt is elmondta, a véleménye nem egyezett Robert Ficoéval (Smer-SD), akinek teljesen ellentétes hozzáállása van a témához, mint Peter Pellegrininek.

 

SITA/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.