Elza
  • HUF: 364.83
  • USD: 1.13
  • 5 °C
  • 8 °C
Belföld

Felmérés: A lakosság többsége kötelezővé tenné az oltást az egészségügyi dolgozók és a pedagógusok számára

Ismét terítéken a kötelező oltás. A pártszimpátia szerinti megoszlás is érdekes képet mutat

Nyitókép forrása: MTI/Balázs Attila

 

A szlovákiai lakosság nagyobbik fele szerint kötelezővé kellene tenni a koronavírus elleni oltást az egészségügyi dolgozók és a pedagógusok számára – derült ki a Markíza televízió politikai műsorában nyilvánosságra hozott Focus-felmérésből.

 

A válaszadók 56,7 százaléka egyetértene az egészségügyi alkalmazottak, orvosok, ápolók kötelező beoltásával (igen, inkább igen kategóriák). Ez ellen csak 40,7 százalék foglalt állást.

 

Hasonlóan, a megkérdezettek 56,2 százaléka szerint kötelezővé kellene tenni a vakcinát az idősotthonokban dolgozó ápolóknak – az ő esetükben nemleges választ 41,2 százalék adott.

 

Kevésbé egyértelmű a pedagógusok esetében. Az őket oltásra kötelező aránya 52 százalék, az ezt ellenzőké 45 százalék.

 

Érdekes számokat kapunk egyébként, ha megnézzük a válaszokat pártszimpátia szerint is.

 

A Hlas esetében a pedagógusokat oltásra kötelezők és nem kötelezők aránya között nincs nagy különbség, az egyensúly nagyjából fele-fele. A Smer esetében a pedagógusok kötelező oltását 62,5 százalék elutasítja, és csak 36,8 százalék támogatja. Az SaS-nél az arányok épp fordítottak a Smerhez képest, 65 százalék oltásra kötelezne, 35 százalék nem. Az OĽANO választóinál a pedagógusokat oltásra kötelezők aránya pedig közel 75 százalékos.

 

A kötelező oltást legnagyobb arányban a Republika választói ellenzik (80 százalék a nemek aránya), a Sme Rodina esetében meglepő módon többségben vannak a támogatók (64,4 százalék). A Za ľudí a másik véglet, ott a tanárok kötelező oltása mellett foglalt állást a válaszadók több mint 95 százaléka.

 

További részletek a grafikonokból olvashatók ki.

 

 

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

tisztánlátásért
2021. okt. 04. 15:45

Tömegpszichozis hamis statisztikákkal ! "Az ember társas lény, a csoportban való létezés evolúciósan is a túlélésünk feltétele. A „valahova tartozás” igénye ezért az egyik legerősebb motiváció az életünkben. Kutatások bizonyítják, hogy a kirekesztés gondolata még a halálnál is félelmetesebb számunkra. Lehet, hogy fizikailag ma már életben tudnánk maradni a csoportjaink nélkül is, de az érzés: „EGYEDÜL” továbbra is a legfájdalmasabb. Ezért hol tudatosan, hol tudat alatt, de mindent megteszünk azért, hogy beilleszkedjünk a csoportba – legyen az bármekkora. Úgy viselkedünk, gondolkodunk, érzünk, hogy részei maradhassunk a közösségnek, ahova tartozni szeretnénk. Ez adja a biztonságot. De vajon milyen áron? Hol van a határ, ahol ki kell lépni a tömegből, hogy megőrizhessük magunkat?.... A társas felelősségmegoszlás a csoportviselkedés egyik legveszélyesebb jellemzője lehet. Az egyéni felelősségvállalás alapvetően nehéz, olyan téma, melyet egy életen át tanulunk. Ha parancsra, vagy csoportnormát követve teszünk valamit, ennek súlya lekerül rólunk. De mi jön utána? Milgram kísérlete Az egyik leghíresebb és legijesztőbb vizsgálat Milgram kísérlete, aki arra kért amerikai egyetemistákat, hogy a velük szemben ülő (színész által játszott) tanulót a szótanulási kísérletben az eredményeinek megfelelő nagyságú áramütéssel büntessék. Az álcímkék 15-től 450 voltig jelezték az áramütést, melynek végéről mindenki tudta, hogy halálos. Amikor a „tanuló” már nagyon fájdalmasan kiabált, a kísérletvezető biztosította a résztvevőket, hogy minden az ő felelőssége, folytathatják. A teljesen átlagos amerikai egyetemisták 65 százaléka elment a halálos áramütésig, és egyetlen ember sem állt meg 300 volt alatt. A felelősségvállalás témakörében talán az egyik legnehezebb gondolat az, hogy ha elindulunk egy úton, mely egyértelműen rossz, szinte lehetetlen megállni rajta. Hiszen ha megállok, abban a pillanatban szembe kell néznem a ténnyel: idáig sem kellett volna eljönnöm. Ehhez a felelősségvállaláshoz óriási erő kell. Ezért sokan, hogy megőrizzék az önmagukról alkotott képet, és azért, hogy „jó” tagjai legyenek a csoportnak, ami felülről rendelkezik és vállalja (?) a felelősséget, inkább továbbmennek az úton, egészen a végéig. A nap végén azonban, a felelősségmegoszlás után, mindenki egyedül tér haza a gondolattal: a tetteink határoznak meg minket igazán."

tisztánlátásért
2021. okt. 04. 15:49

Tömegpszichozis hamis statisztikákkal ! "

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket