Nyitókép forrása: archív

 

A szlovák egészségben jelenleg 314 általános (körzeti) orvos és 137 gyermekorvos hiányzik, derül ki az egészségügyi minisztérium friss elemzéséből. A helyzetet jól jellemzi, hogy a körzeti orvosok átlagéletkora 59, a gyermekorvosoké 61 év.

 

„Ha nem teszünk semmit, akkor a helyzet radikálisan rosszabbra fordul”

 

foglmazott Oskár Dvořák, a minisztérium reformokért felelős osztályának vezetője. Elmondta, hogy a szaktárca a járások helyzetének folyamatos és állandó monitorozását rendeli el, a kapott adatokat kiértékelik, és annak megfelelő intézkedéseket hoznak. A minisztérium szeretné feltérképezni a földrajzi lefedettséget is, vagyis azt, hogy egy átlagembernek az adott régióban mennyit kell utaznia az orvosi ellátásért, megnézik majd a népesség korösszetételét, és azt, hogy mennyi beteg jut az adott járásban egy orvosra átlagban.

 

A minisztérium a fentiek alapján állít majd össze egy rendszeresen frissülő térképet arról, hogy a legsúlyosabb az orvoshiány.

 hirdetes_810x300  

 

„Ennek a felmérésnek az alapján fogjuk rendelkezésre bocsátani az újjáépítési alapból származó forrásokat az új rendelők megnyitására a legkritikusabb helyzetben lévő régiókban”

 

fogalmazott Dvořák, kiemelve, hogy ez lesz a körzeti orvosi hálózatot érintő reform első fázisa.

 

A szeptember végén elfogadott korházreformon túl egy olyan törvény is készülőben van, amely új módon határozná meg az általános orvosi (felnőtt) ellátás és a gyermekorvosi minimális hálózat (értsd: lefedettség) működését.

 

Teraz.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!