Nyitókép: SITA/Jana Birošová

 

A következő hetekben az újjáépítési terv keretén belül megérkezik Szlovákiába az első, 822 millió eurós támogatás. A pénzösszeget jelenleg három terület fejlesztésére fogják felhasználni: egészségügy, oktatásügy és igazságszolgáltatás – tájékoztatott Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő hétfőn.

 

„Elkezdtük az újjáépítési terv megvalósítását, melynek célja, hogy formába hozzuk Szlovákiát“

 

– jegyezte meg Heger, aki azt is hozzátette, Szlovákia az első tagállamok között adta le a tervet, és a V4-es országok közül elsőként a szlovákot fogadták el. Az Európai Unióban a szlovák tervezetet ítélték az egyik legszínvonalasabbnak.

 hirdetes_400x285  

 

„A legfőbb érték az egészséges állampolgár”

 

A kormányfő a tervezett reformok közül kiemelte az egészségügyi reformot, amely a kórházhálózat optimalizálásával kezdődik majd. Heger elmondása szerint a reform célja az egészségügyi ellátás színvonalának emelése, mivel „a legfőbb érték az egészséges állampolgár”. A miniszterelnök új kórházak építését és a régiek felújítását is kilátásba helyezte.

 

Vladimír Lengvarský (OĽaNO-jelölt) egészségügyi miniszter bízik abban, hogy az egészségügyi reform nemcsak a páciensek, de az egészségügyi dolgozók számára is pozitív változásokat hoz magával. Mint mondta, örömmel tölti el, hogy a kórházhálózat mellett a reform a rendelőkre is kiterjed majd. Hangsúlyozta, hogy egyetlen kórházat sem fognak bezárni.

 

Mária Kolíková igazságügyi miniszter tájékoztatása szerint az újjáépítési tervből fogják finanszírozni az igazságszolgáltatás reformját, ezzel kapcsolatban említést tett az új bírósági térképről. Továbbá önálló közigazgatási bíróságok létrehozását helyezte kilátásba.

 

Kevesebb főiskola, nagyobb színvonal

 

Heger szerint az újjáépítési tervnek köszönhetően az egyetemekre is kedvező változások várnak.

 

„Igény van arra, hogy inkább kevesebb főiskola legyen, de nagyobb legyen a színvonaluk. Ezért jutalmazni fogjuk az egyetemek önkéntes összeolvadását nagyobb, életképesebb egységekbe”

 

– tette hozzá.

 

A felsőoktatási intézményeket a tudományos teljesítményük mellett annak alapján fogják értékelni, hogy a végzőseik mennyire tudnak érvényesülni. 213 millió eurót szánnak az egyetemek teljesítményének javítására.

 

Branislav Gröhling (SaS) oktatásügyi miniszter szerint az újjáépítési tervből származó pénzből a felsőoktatási intézmények mellett a vidéki iskolák és óvodák is részesülni fognak. A pénzösszeg egy részét az iskolákat érintő digitalizációra és a tanárok továbbképzésére fordítják majd.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.