Szijjártó a Szövetség vezetőivel való találkozó után: Remélem, hogy meg fogják tudni valósítani a beléjük fektetett reményt - Körkép.sk

Hirdetés (X)

Belföld

Szijjártó a Szövetség vezetőivel való találkozó után: Remélem, hogy meg fogják tudni valósítani a beléjük fektetett reményt

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminisztert fogadták az Aliancia-Szövetség vezetői a pozsonyi nagykövetségen

Nyitókép: Facebook/Szijjártó Péter

 

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter fogadta az Aliancia-Szövetség vezetőit a pozsonyi nagykövetségen.

 

A tárcavezető sajtótájékoztatója során kijelentette, hogy a magyar külpolitika fókuszában mindig is egy erős közép-európai együttműködés megteremtése állt és áll a mai napig. Ez azt jelenti, hogy a magyar külpolitika törekvései között mindig az első helyek egyikén áll a szomszédos országokkal való erős együttműködés felépítésének szándéka.

 

SJE Nyílt nap

„Minél jobb a szlovák–magyar együttműködés, minél jobb a hangulat a két ország viszonyában, annál jobb a felvidéki magyaroknak. Mi a felvidéki magyarokra olyan erőforrásként tekintünk, amely a kétoldalú kapcsolatok erősítésében tud segíteni. Ha van erős magyar képviselet Pozsonyban, akkor az még jobban hozzá tud járulni a szlovák–magyar kapcsolatok erősítéséhez.

 

Örülünk annak, hogy a három párt törekvései az egyesülésre vonatkozóan sikerrel jártak, és reméljük, hogy az elkövetkezendő időszakban a pártok ehhez fűződő reményeit be tudják teljesíteni. A magyar kormány készen áll arra, hogy szoros együttműködést tartson fenn a létrejött Szövetséggel”

 

– jelentette ki Szijjártó Péter.

 

 

Forró Krisztián, a Szövetség elnökének elmondása szerint a Szövetség megalakulásával egy olyan erős, egységes képviseletet szeretnének létrehozni, amely a felvidéki magyarokat, a felvidéki magyarokkal együtt élő nemzetiségeket, és az általuk lakott régiókat fogja segíteni, az ő problémáikra igyekszik majd megoldásokat kínálni, amiben Magyarország segítsége is fontos kapocs lesz.

 

Solymos László, a Szövetség OT-elnöke szerint az egymás megbecsülésén felépített közös Szövetség küldetés és kötelezettség, hiszen a szlovákiai magyarok jövőjéről van szó, amit nem hiúsíthat meg sem a tíz évnyi szembenállás, sem az egyéni érdek.

 

Solymos szerint először a helyhatósági választásokon kell majd helytállnia a Szövetségnek. Ahhoz, hogy a Szövetség helyi vagy megyei szinten is erősödni tudjon, arra van szükség, hogy meg tudják győzni egymást és a választókat egy jó programmal.

 

Mózes Szabolcs, a Szövetség alelnöke rámutatott a szlovák külügy utóbbi időben tapasztalt konfrontatív fellépésére. Példaként a Minority Safepack kezdeményezést és a somorjai kitelepítettek emlékművének átadása utáni nyilatkozatokat említette. Mózes szerint jó lenne ezeket a nyilatkozatokat zárójelbe tenni.

 

Szijjártó Péter a nap folyamán Ivan Korčok szlovák külügyminiszterrel is tárgyalást folytat.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

B, Gy.
2021. okt. 05. 17:11

A Szovetsegnek a szlovakokkal egyenrangu partnerkent kell kepviselni a felvideki magyarsagot Nem szabad,hogy csak eszkozkent hasznaljanak minket amikor kell elovesznek utana meg a sorokban porosodjuk.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket