Nyitókép forrása:  SITA/Alexandra Čunderlíková

 

A rendőrháború, a járványkezelés és újabban a Magyarországról érkező eurómilliárdok körüli mizéria mellett elkezdődött egy nagyon fontos politikai kérdés megtárgyalása is a kormányban a jövő évi költségvetési torta elosztásáról. A dolog nem lesz egyszerű, hiszen a járvány alaposan megtépázta a szlovákiai adóbevételeket, a járványkezelés, a koronaválság okozta gazdasági problémák kompenzálása mellett pedig újabban már az elszabaduló energiaárakat is kompenzálni kellene.

 

Boris Kollár (Sme rodina) házelnök ki is jelentette, hogy minden minisztériumnak meg kell húznia a nadrágszíjat. Nem kellett sokat várni rá, a kormány belső ellenzéke, az SaS reagáljon Kollár szavaira. Spórolni kell? Richard Sulík szerint ideje lenne felszámolni a munkaügyi hivatalokat és útjára bocsátani az ott dolgozó több ezer hivatalnokot. Aligha véletlen, hogy pont azt az állami szektort emlegette fel Sulík, amely a Sme rodina vezette Munkaügyi Minisztérium alá tartozik.

 

A jövő évi költségvetést az idei utolsó parlamenti ülésig kellene elfogadnia  a törvényhozásnak, így a következő hónapokban kemény csatákra lehet majd számítani. Nem csak azért, mert a Szlovákiának az uniós újjáépítési alapból nyújtott eurómilliárdos támogatások növelik a feszültséget a koalíciós partnerek között, hanem mert előfordulhat, hogy Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszterrel szembeni támadási felületkén használják fel a kibontakozó vitát – láttunk már hasonlót a Szputnyik V és a járványkezelés kapcsán.

 

 hirdetes_300x300  

Ehhez még hozzájárul, hogy az SaS nemrég Mária Kolíková és liberális szárnya nyár végi átigazolásának köszönhetően a második legnagyobb kormánypárttá nőtte ki magát. Sulík egyelőre csak annyit kért, hogy Kolíková maradhasson az igazságügyi miniszter (annak ellenére, hogy a poszt a Za ľudít illetné meg). Akár teljesen a kérése, akár nem, szinte borítékolható, hogy a liberálisok majd érzékeltetni akarják az új erőviszonyokat a költségvetési torta felosztásánál is.

 

Mindenki vérezni fog

 

A kiinduló javaslat részletei nem ismertek. Branislav Gröhling azonban jelezte, hogy az oktatási tárca nagyobb kerettel számolhat, de csak azért, mert a belügyminisztérium bizonyos kompetenciái átkerülnek az iskolaügyhöz.

 

Boris Kollár Sme rodinás pártelnök és házelnök kijelentette, hogy minden minisztériumnak összébb kell majd húzni a nadrágszíjat, nem csak az általuk vezetett közlekedési tárcának. Andrej Doležal (Sme rodina) közlekedési miniszter ezt úgy fogalmazta meg, hogy minden tárca vérezni fog. A Sme rodina egyelőre – legalábbis szóban – tiszteletben akarja tartani az államadósságra és költségvetési deficitre vonatkozó uniós kötelezettségeket.

 

Azt azonban már sejteni lehet, hogy ha faragni kell, a közlekedési tárcánál a vasútfelújítások projektjeinek fognak leginkább faragni. Olyannyira, hogy fejlesztések helyett tovább halmozódik majd az elmaradó (nem kötelező) karbantartási munkák mennyisége is.

 

Sulík: Spórolni kell? Számoljuk fel a munkaügyi hivatalokat

 

Az SaS mai bejelentése keltette azonban a legnagyobb figyelmet. Richard Sulík a kormányülés utáni sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a jövőben akár fel is lehetne számolni a munkaügyi hivatalokat, mert szerinte az államnak nem feladata munkát találni az embereknek az emberek helyett, és ezért több ezer hivatalnokot fizetni.

 

A költségvetés kapcsán beszélt arról, hogy ha „fair” módon osszák el a pénzeket, akkor ő elégedett lesz, majd kiemelte:

 

„Ráadásul, remélem, megérett az idő arra, hogy bátrabb lépéseket is megtegyünk, például megszüntessük a munkahivatalokat”

 

fogalmazott azzal, hogy aki munkát keres, annak elég felmennie az internetre egy állásközvetítő portálra.

 

„Nem hiszem, hogy azért kellene 2000 hivatalnoki állást fenntartanunk, hogy kiközvetítsék a munkahelyeket. Ezt mindenki maga megoldhatja, ha valóban munkát akar találni”

 

tette hozzá. Arra a kérdésre, hogy mi legyen azokkal, akik nem rendelkeznek internethozzáféréssel, azt mondta, hogy a munkaügyi hivatalokon rendezhetne be nekik az állam egy internetes hozzáférési pontot. A számítógép a lefedettséggel olcsóbb volna, mint fenntartani a hivatalnokok munkahelyeit.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.