Forró idővel megszüntetné a Szövetségen belüli platformokat - Körkép.sk
Auguszta
  • HUF: 381.07
  • USD: 1.08
  • 5 °C
  • 15 °C

Hirdetés (X)

Belföld

Forró idővel megszüntetné a Szövetségen belüli platformokat

Jövőképet alkotnak, eltörölnék a Beneš-dekrétumok hatályát és visszaállítanák a természetes régiókat is.

Nyitókép: reprofoto (RTVS live)

 

Az RTVS magyar adásában szerepelt Forró Krisztián, a Szövetség frissen megválasztott elnöke. A pártegyesítés további szakaszaival kapcsolatban elmondta, nagyon fontos feladat lesz, hogy az ideológiai különbségeken felül tudjanak emelkedni.

 

„Ehhez türelemre, bizalomra, nyitottságra van szükség. Nekünk nem egymást kell legyőznünk. Közös célunk a velünk együtt élő magyarság és Dél-, illetve Kelet-Szlovákia. Ha valóban a közösségünk érdeke a fontos, akkor az ő érdekeiket kell előtérbe helyezni. Meg kell egyezni párton belül”

 

– fogalmazott a pártelnök.

SJE Nyílt nap

 

Forró Krisztián. Kép: reprofoto (RTVS live)

 

Forró megismételte a kongresszuson elhangzottakat, miszerint egységet teremtett, nem pedig egyformaságot.

 

“Ha ki van tűzve az irány, akkor egy irányba fog húzni ez a szekér”

 

– nyomatékosította.

 

A Szövetség egyik fontos politikai vállalása a magyarsággal kapcsolatos Beneš-dekrétumok eltörlése. Rámutatott, hogy 143 Beneš-dekrétum született összesen, ebből 13 vonatkozik közvetlenül, és 20 közvetetten a felvidéki magyarokra.

 

“Mi ezt a néhány Beneš-dekrétumot kifogásoljuk, amelyek értelmében még mindig háborús bűnösök vagyunk, ami megoldásra vár. Nemcsak morálisan helyez bennünket hátrányos helyzetbe, hanem továbbra is hatályban van néhány. Pl. az 1945-ös rendelkezés, melyre hivatkozva még ma is elkoboznak telket, ingatlanokat, földterületeket magyar emberektől erre való hivatkozással. Mi ezt oldani akarjuk, ami mindenképp jogos. A németekkel szemben egy bocsánatkérés már megtörtént”

 

– magyarázta a műsorban Forró.

 

A pártelnök szerint, ha Szlovákia úgy gondolja, hogy egy 8,5 százalékot alkotó közösség fontos az ország számára, akkor ezt orvosolni kell.

 

Forró Krisztián. Kép: reprofoto (RTVS live)

 

A Szövetség számára további feladatként a természetes régiók egyesítését jelölte meg. Hogy például a Csallóköz ne legyen több megyébe sorolva.

 

„Ha az a cél, hogy a színes elemnek nevezett nemzeti közösségek megmaradjanak Szlovákiában, annak feltétele, hogy a plusz jogok megillessenek bennünket“

 

– fogalmazott a politikus.

 

Fontos a Fidesz

 

Elhangzott továbbá, hogy a Fidesszel kapcsolatban a Szövetség egységes lesz, mivel a mindenkori magyar kormánnyal nagyon jó kapcsolatot szeretnének ápolni.

 

„Soha senkitől nem kapott a külhoni magyar közösség akkora segítséget, mint a Fidesz-KDNP-től, ami nagyon fontos a számunkra. Szijjártó Péter hangsúlyozta legutóbb, hogy a továbbiakban is segíteni fogják a Szövetséget, melyet a magyar kormányzat kapocsnak tart Budapest és Pozsony között.”

 

A közeljövőt illető pártpolitikai feladatok kapcsán Forró elmondta, hogy az elkövetkező időszak egyik legfőbb feladata számukra olyan jövőkép felállítása lesz, amellyel a szlovákiai magyarok is azonosulni tudnak.

 

Platformok csak átmenetileg?

 

A műsor felvezetőjében megszólalt Duray Miklós is, aki elmondta tapasztalatait a korábbi pártegyesítéssel kapcsolatban. Az Együttélés korábbi elnöke úgy fogalmazott, hogy akkor platformok nélkül jött létre a Magyar Koalíció Pártja, mert a platformpolitizálás szerinte a szétesésnek vagy a működésképtelenségnek lett volna az alapja.

 

“Akkor ezt megakadályoztuk”

 

– emlékeztetett Duray.

 

Forró Krisztián szavaiból is az volt kiolvasható, hogy a jövőben a Szövetségen belül is szeretnék megszüntetni a platformokat.

 

A Lovász Attila felügyelte műsor szerkesztése eléggé elmaradt az aktuális fejleményektől, nem reagált ugyanis az elmúlt napok fő belpolitikai  történéseire sem. A műsorvezető nem kérdezett rá a Korčok-Szijjártó találkozón történtekre, mint ahogy arra sem, hogy látja a Szövetség elnöke az elmúlt napok szlovák támadásait a külügy és az ellenzék részéről Magyarországgal szemben.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 7 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

B, Gy.
2021. okt. 08. 11:50

Nincs sok valasztas vagy magyarok vagyunk es osszefogunk vagy szethuzunk es elveszunk.Ezt kell megertni az osszes magyarnak.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Hirdetés (X)

Kövessen minket