Nyitókép: Topky/Ján Zemiar

 

A francia ügyészség Ján Počiatek egykori pénzügyminiszter cannes-i villájával kapcsolatban vizsgálódik – tájékoztatott mai sajtótájékoztatóján Juraj Šeliga, a Za ľudí alelnöke.

 

Elmondása szerint Igor Matovič (OĽaNO) egy évvel ezelőtti, Cannes-ban forgatott videója után a francia hivatalokhoz fordult, hogy vizsgálják meg Počiatek tulajdonának törvényességét, a hivatalok pedig cselekedtek. Šeliga és Matovič közös sajtótájékoztatójukon kritikával illették a vagyonnyilatkozatról szóló jelenlegi törvényt, és annak módosítását szorgalmazták.

 

 hirdetes_300x300  

Šeliga már egy évvel korábban arra számított, hogy a szlovák ügyészség cselekedni fog Počiatek villájának ügyében, de semmi sem történt. Ezért a kollégáival együtt megnézte a francia és az európai törvénykezést, valamint a francia adótörvényeket, elkészítették a keresetet, és benyújtották a helyi hivatalokhoz.

 

Šeliga elmondása szerint a francia ügyészség tájékoztatása szerint megkezdték az ügyben való eljárást. A kereset értelmében a francia ügyészek pénzmosás, illetve az adótörvények megkerülésének gyanújával fognak foglalkozni. Az ügy kényességére való tekintettel az ügyészség egyelőre nem közölt további információkat.

 

A Za ľudí politikusa szerint a választások előtt tett ígéreteknek és ügyeknek próbálnak a végére járni. Hozzátette, hogy az egykori kormányok jelöltjei közül többen hatalmas külföldi vagyonnal rendelkeznek, amelyeket nem igazán tudnak megmagyarázni.

 

Šeliga úgy véli, hogy a vagyonnyilatkozatról szóló törvény foghíjas. Elmondása szerint az egész folyamat bonyolult és hosszadalmas, melynek során a felülvizsgált személyek átírathatják a vagyonukat a hozzátartozójukra. Állítása szerint a törvényt könnyen meg lehet kerülni, ezért annak módosítása az elemi igazságszolgáltatás kérdése.

 

Matovič tájékoztatása szerint intenzív megbeszéléseket folytatnak a koalíciós partnerekkel a törvénymódosításról, de néhány koalíciós tag különböző mellébeszélésekkel blokkolná az esetleges módosítást. Matovič kihangsúlyozta, hogy ez egy kötelezettség a kormányprogramból, ezért arra kérte a koalíciós partnereket, hogy vegyék figyelembe az ígéretüket és a közérdeket.

 

Počiatek cannes-i villájáról Igor Matovič 2020-ban, a parlamenti választások előtt tájékoztatott. Rámutatott azoknak az ingatlanoknak az értékére, amelyek abban a térségben helyezkednek el, ahol Počiatek villája is, egyúttal „a Szlovák Köztársaság tulajdona“ plakátot ragasztotta fel Počiatek villájának kapujára.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.