Nyitókép: Getty Images/iStockphoto

 

A gyenge immunrendszerrel rendelkező emberek már négy héttel a második oltás után megkaphatják a harmadik koronavírus elleni vakcinát, hiszen számukra az alapvető oltási séma részét képezi. A többi csoport számára a harmadik oltóanyag megerősítő adagnak számít, ezért legkorábban hat hónap után lehet beadni – közölte Alena Koščálová, a szakmai konzílium tagja.

 

A harmadik vakcinára minden csökkent immunválasszal rendelkező személynek jogosultsága van. Az ő oltásukat kezdik meg elsőként, így már most kérhetnek igazolást a körzeti orvosuktól arra vonatkozóan, hogy kritikus csoportba tartoznak. A páciensek egy része SMS-ben fog értesítést kapni.

 

 hirdetes_300x300  

A megerősítő vakcinát az 55 év felettiek, valamint a kockázatos betegségben szenvedők kaphatják meg, akiknél fennáll a nehéz lefolyású koronavírus-fertőzés esélye. A harmadik kategóriába tartoznak azok a személyek, akik fertőzésveszélynek vannak kitéve, például az egészségügyi dolgozók és a szociális intézmények alkalmazottai.

 

„A harmadik adag nem vonatkozik azokra, akik teljes oltottsággal rendelkeznek és átestek a COVID-19 betegségen. Nekik nincs rá szükségük“

 

– hívta fel a figyelmet Koščálová.

 

Előkészítették az 5 és 11 év közötti gyerekek oltását is, ami nagyjából ugyanakkor fog zajlani, mint a harmadik dózissal történő oltás. A gyerekek oltását a szülő kérésére és a specialista ajánlásával fogják elvégezni.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.