Nyitókép: TASR

 

Újfent történésznek csapott fel Robert Fico: Az ellenzéki Smer-SD további két képviselőjével, Ľuboš Blahával és Dušan Jarjabekkel azt javasolják, hogy szeptember 30-át a müncheni „árulás” napjának nyilvánítsák, ezügyben már be is adták a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának (NR SR) a munkaszüneti napokról és emléknapokról szóló törvény módosítását.

 

Fico szerint 1938-ban Csehszlovákia volt az egyetlen demokrácia Közép- és Kelet-Európában (sic!), majd hozzátette: a nyugatiak „árulása” miatt a csehszlovákoknak át kellett adniuk a náci Németországnak a hadi potenciál döntő részét, valamint a katonai erődítményrendszer hálózatát.

 

A Smer-SD egy éve már javaslatot nyújtott be a parlamentben, hogy Szlovákia emléknapként emlékezzen meg a „müncheni árulásról”, azonban a képviselők 2020 novemberében elutasították ezt a javaslatot.

 hirdetes_400x285  

 

1938 szeptember végén Münchenben többoldalú nemzetközi megállapodás jött létre a Német Birodalom, az Egyesült Királyság, Franciaország és az Olasz Királyság között, aminek értelmében Németország megkapta a döntően németek lakta szudéta vidéket (Csehország peremterületei). A müncheni egyezmény a továbbiakban utat nyitott a felvidéki magyarlakta területek hazatérésének (első bécsi döntés), valamint az első Szlovák Köztársaság (1939. március) létrejöttének is.

 

Korkep.sk/Teraz

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.