Virgil
  • HUF: 369.30
  • USD: 1.13
  • 2 °C
  • 10 °C

Hirdetés (X)

Belföld

Robert Fico újfent emléknappá nyilváníttatná a müncheni egyezmény (1938) évfordulóját

2020 novemberében a parlament egyszer már leszavazta – most megint próbálkozik

Nyitókép: TASR

 

Újfent történésznek csapott fel Robert Fico: Az ellenzéki Smer-SD további két képviselőjével, Ľuboš Blahával és Dušan Jarjabekkel azt javasolják, hogy szeptember 30-át a müncheni „árulás” napjának nyilvánítsák, ezügyben már be is adták a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának (NR SR) a munkaszüneti napokról és emléknapokról szóló törvény módosítását.

 

Fico szerint 1938-ban Csehszlovákia volt az egyetlen demokrácia Közép- és Kelet-Európában (sic!), majd hozzátette: a nyugatiak “árulása” miatt a csehszlovákoknak át kellett adniuk a náci Németországnak a hadi potenciál döntő részét, valamint a katonai erődítményrendszer hálózatát.

 

A Smer-SD egy éve már javaslatot nyújtott be a parlamentben, hogy Szlovákia emléknapként emlékezzen meg a “müncheni árulásról”, azonban a képviselők 2020 novemberében elutasították ezt a javaslatot.

 

1938 szeptember végén Münchenben többoldalú nemzetközi megállapodás jött létre a Német Birodalom, az Egyesült Királyság, Franciaország és az Olasz Királyság között, aminek értelmében Németország megkapta a döntően németek lakta szudéta vidéket (Csehország peremterületei). A müncheni egyezmény a továbbiakban utat nyitott a felvidéki magyarlakta területek hazatérésének (első bécsi döntés), valamint az első Szlovák Köztársaság (1939. március) létrejöttének is.

 

Korkep.sk/Teraz

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Gerembes Karcsi
2021. okt. 11. 08:52

Ha igy akkor fico jovolna ha kezdemenyezned az 1938 és az 1945 közötti határ vissza állítást is ami így nézet ki http://foruminst.sk/portfolio/a-felvideki-magyarok-reintegracioja-1938-es-1945-kozott/

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Hirdetés (X)

Kövessen minket