Nyitókép forrása: korona.gov.sk

 

Hétfőtől hatályba lépett a COVID-automata múlt héten frissített változata, ami szerint az ország nagy része vörös és bordó. Zöld járás nincs, de egyelőre fekete sincs. A második legrosszabb besorolást jelentő bordót azonban 16 járás kapta meg, köztük Kassa vidéke és Kassa mind a négy kerülete. Nyugat Szlovákia és a Vág középső folyása egyelőre narancssárga színű a térképen.

 

Szintén hétfőtől megszűnt a nyugdíjasok és rokkantnyugdíjasok számára bevezetett vásárlási időablak, amely eddig kötelező volt a bordó és fekete besorolású járásokban.

 

„A vásárlási időablak megszüntetése mellett a járványügyi szakértői csoport és a Szlovák Közegészségügyi Hivatal közösen döntött pragmatikus megfontolások alapján. Az egyik ilyen volt az, hogy a nyugdíjasok csak kis mértékben használták ki az időablakot, és így az üzletegységeket az intézkedés végeredményben még nagyobb nyomás alá helyezte, és nem is volt hatékony. Hangsúlyozzuk ugyanakkor, hogy továbbra is érvényes az üzletegységek azon kötelessége, hogy betartsák az aktuális járványügyi rendelkezések által előírt megelőző intézkedéseket.”

 

közölte a közegészségügy szóvivője, Daša Račková.

  hirdetes_300x300   

 

Ilyen továbbra is kötelező intézkedés például az, hogy az üzletegység bejáratánál jól látható helyre ki kell függeszteni a belépés feltételeit: alaprezsim, OTP (oltás vagy teszt vagy fertőzés-igazolás) vagy csak teljesen beoltottak léphetnek be. Persze itt vannak kivételek szép számmal. Mentesülnek a rezsim feltüntetésének kötelezettsége alól az élelmiszerüzletek, a drogériák, gyógyszertárak, egészségügyi eszközök boltjai, gyógyászati célú fürdők, újságárusok, takarmányboltok, állatklinikák, szemészetek, optikusok, benzinkutak, elektrotechnikai szervizek, és gépkocsik műszaki/emissziós tesztműhelyei (STK/EK).

 

Ezen kívül teljesen beoltott személynek számítanak a törvény szemében az üzletegységbe való belépéskor a 12 év és két hónapnál nem idősebb gyerekek (a plusz két hónap türelmi idő, hogy az éppen 12 életévét betöltő gyermeknek, amennyiben ezt akarja, legyen ideje beoltatni magát koronavírus ellen).

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.