Nyitókép forrása:  SITA/Alexandra Čunderlíková

 

Peter Kažimír volt smeres pénzügyminiszter, aki még pártja dicstelen bukása előtt átmentette magát a Szlovák Nemzeti Bank elnöki pozíciójába, jelenleg a legmagasabb politikai rangban lévő személy, aki ellen vádat emeltek korrupciós tevékenység miatt. Az Aktuality.sk közlése szerint Speciális Büntetőbíróság indított eljárást Kažimír ellen.

 

A gyanú szerint az NBS jelenlegi elnöke évekkel ezelőtt „futárt” játszva átadott 50 ezer eurónyi készpénzt František Imreczének, a Pénzügyőrség akkor igazgatójának. A megvesztegetésre szánt összegről maga Imrecze tett vallomást nemrég – jelenleg vizsgálati fogságban ül, több korrupciós ügy gyanúsítottjaként.

 

Kažimír természetesen tagadja a vádakat. A rendőrség egyelőre nem ad ki információt az üggyel kapcsolatban.

 

 hirdetes_810x300  

A törvény szerint az NBS elnökét az államfő nevezi ki vagy hívja vissza a parlament javaslatára. Kažimír 2019-ben, még a választási ciklus letelte előtt lemondott a pénzügyminiszteri és a Smer alelnöki posztjáról, hogy átigazolhasson az NBS élére. Megbizatási ideje 2025. június 1-jén telne le.

 

A NAKA Peter Kažimír kihallgatását tervezi a Vámszedő-ügyben

 

Pellegrini a vele kapcsolatos korrupcióról: Soha senkitől nem kértem és nem kaptam semmit

 

Imrecze és Suchoba váltig állítja, hogy Výboh adta át a kenőpénzt Pellegrininek. A Hlas elnöke szerint a “tett nem történt meg”

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.