Nyitókép forrása: archiv

 

A Legfelsőbb Bíróság elutasított minden fellebbezési kérelmet (beleértve az ügyészét is), és helyben hagyta az elsőfokú ítéletet Basternák László egykori ógyallai polgármester meggyilkolásának ügyében, ahol Alena Zsuzsová, Roman Ostružlík és Vladimír Mosnár voltak a vádlottak. Mindhárman 21 év börtönbüntetést kaptak.

 

A mostani ítélettel Zsuzsová, aki eddig csak vizsgálati fogságban volt, fegyenccé vált. A 21 évébe beleszámolják a vizsgálati fogságban eltöltött elmúlt három évet is. A Kuciak-gyilkosságban első fokon nem találták bűnösnek, de az eljárás még korántsem zárult le.

 

A háromtagú szenátus elnöke, Jana Serbová már az ülés elején felszólította a teremőrt, hogy bilincselje meg Vladimír Mosnárt „biztonsági szempontok miatt”.

 

 hirdetes_300x300  

Basternák László néha ógyallai MKP-s polgármestert 2010-ben lőtte agyon Štefan Kaluz. Az elkövetőt nagyon gyorsan kézre kerítették, jelenleg 25 éves börtönbüntetését tölti. A lehetséges megbízókról a hatóságok nem tudtak semmit, maga Kaluz először hajlandóságot mutatott a vallomásra, később azonban váratlanul hallgatásba burkolózott.

 

A nyomozásban fordulatot a Kuciak-gyilkosságot követő rendőrségi akciók hoztak, az újságírógyilkosságban bűnrészességgel vádolt Zsuzsová elleni nyomozás új bizonyítékokkal szolgált a Basternák-gyilkosság kapcsán is. Az információk egy részével a Kuciak-gyilkosságban is kulcsfontosságú vallomást tevő Andruskó Zoltán szolgált, de csak részleges ismeretei voltak a 2010-es leszámolás részleteiről. Ez azonban elég volt, hogy elindítsa a lavinát, és pár hónapra Andruskó vallomását követően Kaluz megtörte a csendet, és vallomást tett megbízói terhére.

 

Ostružlík Basternák riválisa volt a helyhatósági választásokon. A NAKA 2019 januárjában emelt ellene vádat, az egykor a Most-Híd támogatását is élvező politikus tagadta, hogy köze lenne a gyilkossághoz. A Specializált Büntetőbíróság elsőfokon 2020 decemberében ítélte bűnösnek mindhárom vádlottat a Basternák-gyilkosságban vállalt szerepükért, és 21 év fegyházra ítélte őket. Az elítéltek fellebbeztek, most azonban az elsőfokú ítéletet a Legfelsőbb Bíróság megerősítette.

 

Körkép.sk, Aktuality.sk, 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.