Nyitókép: UNHCR/Achilleas Zavallis

 

Egy felnőtt személy esetében a menedékkérők egyszeri jutaléka a létminimum összegének 1,5-szereséről a háromszorosára emelkedhet. Ugyanekkora jutalékot kaphat az a külföldi személy is, aki kiegészítő védelemben részesült – derült ki a menekültügyi törvényjavaslatból, amelyet a belügyminisztérium ma bocsátott tárcaközi egyeztetésre.

 

Az integráció erősítése a cél

 

 hirdetes_400x285  

A törvénymódosító javaslat célja, hogy szisztematikusan módosítsa azoknak a menedékkérőknek és külföldieknek a kezdeti integrációját, akiknek kiegészítő védelmet nyújtottak, emellett fontos cél, hogy a szlovákiai jogrendet összehangolják az uniós joggal.

 

A törvényjavaslat egy integrációs jutalék bevezetésével is számolt, amelyet azok a menedékkérők és külföldiek kapnának meg, akiknek hat hónapon keresztül kiegészítő védelmet biztosítottak. A jutalék a létminimum összegének 1,5-szerese lesz, és a külföldiek írásbeli kérelem alapján kaphatják meg.

 

A törvényjavaslat értelmében a minisztérium szociális- és pszichológiai tanácsadást, illetve kulturális orientációs kurzust kínál azoknak a menedékkérőknek és külföldieknek, akiknek kiegészítő védelmet biztosított.

 

A beterjesztett törvénymódosító javaslatban a minisztérium lehetővé teszi azoknak a külföldieknek az elszállásolását az integrációs központokban, akiknek kiegészítő védelmet biztosított, ezzel a kezdeti integráció keretén belül egységesíti ezeknek a személyeknek és a menedékkérőknek a pozícióját.

 

Könyebb hozzáférés a munkaerőpiachoz

 

A belügyminisztérium továbbá azt is javasolja, hogy kilenc hónapról hat hónapra csökkentse a menedékkérők munkaerőpiachoz való hozzáférésének idejét. A tárca szerint a gyakorlat is azt mutatja, hogy a menedékkérők munkaerőpiacra való gyorsabb beillesztése csökkenti a hosszú várakozás okozta szociális frusztrációjukat, emellett javítja a szlováknyelv-ismeretüket, ami hozzájárul a szlovák társadalomba való jobb beilleszkedésükhöz.

 

A belügyi tárca szerint a módosított törvény 2022. június 1-jétől léphet hatályba.

 

SITA/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.