Elza
  • HUF: 364.83
  • USD: 1.13
  • 5 °C
  • 8 °C
Belföld

Ha átmegy a módosítás, akkor a belügyminiszter versenypályázat nélkül nevezheti ki a következő rendőrfőnököt

Annak ellenére, hogy a pályázatot október 15-ével meghirdették

Nyitókép forrása: : SITA/Jana Birošová

 

A következő országos rendőrfőkapitányt a belügyminiszter valószínűleg versenypályázat nélkül nevezheti ki, annak ellenére, hogy a pályázatot már meghirdették. Ezt tenné lehetővé az a törvénymódosítás, amelyről a parlament várhatón az október ülésszakon dönt – derül ki a Belügyminisztérium hivatalos állásfoglalásából.

 

“A képviselői módosítást elfogadását követően a rendőrség főkapitányi posztjának elfoglalása már az új, módosított törvény értelmében már a belügyminisztérium döntése alapján valósulhat meg”

 

közölte a belügy. A módosítást beterjesztő képviselők azt javasolják, hogy a rendőrfőkapitányi poszt mentesüljön a kötelező versenypályázati kiírás alól, a kinevezés pedig kerüljön teljes egészében a belügyminiszter hatáskörébe. A változtatás egyébként a kormányprogramban is szerepel.

 

Közben azonban a versenypályázatot október 15-ével már meghirdették a jelenleg hatályos törvény szerint, ami a belügyminisztérium szerint kontraproduktív lépés volt.

 

Jelenleg a jelölteknek egy szakbizottság és a parlament védelmi és biztonsági bizottsága előtt kell szóbeli és nyilvános meghallgatáson részt venniük, majd a bizottság javasolja vagy nem javasolja őket kinevezésre. A bizottság által javasolt személyekből van lehetősége választani a belügyminiszternek. A rendőrfőnök hivatali ideje négy év.

 

A javaslatot beterjesztő képviselők szerint a belügyminiszter hatásköreit meg kell erősíteni, és nem kötheti meg a kezét a bizottság. A nyilvános meghallgatás ugyan megmaradna, de csak konzultációs szerepe lenne.

 

A rendőrséget jelenleg a komáromi Štefan Hamran vezeti átmenetileg megbízott országos rendőrfőkapitányként, akit a belügyminiszter Peter Kovařík távozása után kért fel a posztra.

 

Teraz.sk, körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kövessen minket