Orbán
  • HUF: 382.96
  • USD: 1.07
  • 15 °C
  • 26 °C

Hirdetés (X)

Belföld

Lerövidülhet a választási moratórium

A képviselők második olvasatba küldték a javaslatot, amely a jövőre esedékes választásokra is hatással lehet

Nyitókép forrása: SITA/Jana Birošová

 

Második olvasatba küldték kedden a képviselők azt a javaslatot, amely ismét 48 órára rövidítené a felmérésekre vonatkozó, választások előtti moratórium hosszát. A módosítás tartalmaz egy másik változtatást is: kimondja, hogy a választójog korlátozása a személyes szabadság törvény által meghatározott módon történő korlátozása a közegészség védelme érdekében, amennyiben a törvény a pandémia ideje alatt máshogy nem rendelkezik. 

 

A törvénybe most már az is bekerülne, hogy a Közegészségügyi Hivatalnak kötelessége kiértesíteni az illető települést azon személy adatairól, akinek a közegészség érdekében korlátozták személyiségi jogait.

 

A módosítás a jövőre esedékes helyhatósági és megyei választások kapcsán úgy rendelkeznek, hogy a kampánypénzek felhasználása és az átláthatóság ellenőrzésének feladatát a gazdaságosság és hatékonyság céljából a belügyminisztérium a járási hivatalokra  ruházza át.

 

A politikai pártok vagy a pártkoalíciók a módosítás hatálybalépésével objektív felelősséget viselnének jelöltjeik kampányának lebonyolításáért. A politikai pártok az egy napon tartott helyhatósági és megyei választások esetén 1,5 millió eurót költhetnek kampányra. A törvény azzal is számol, hogy esetleg nem egy napon zajlana a két választás, akkor a felső korlát 750 ezer euró lenne.

 

További változtatás, hogy a a belügyminisztérium jogot kap a pártokat támogató ajándékozók, szponzorok azonosításához.

 

Ha második olvasatban is átmegy a törvény, akkor 2022. január 1-jével lép hatályba.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Hirdetés (X)

Kövessen minket