Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Szlovákia első körben 458,3 millió eurót hívna le az európai újjáépítési alapból az Európai Bizottságnál. A kérvényt azonban csak akkor lehet benyújtani, ha az adott támogatási programon belül minden részcélt teljesítettek. Az első merítéshez 14 ilyen feltételt kell teljesíteni.

 

Az állam a planobnoviny.sk oldalán működtet egy lehívási szemafort is, amely azt mutatja meg, hogy az adott részcélok teljesítésével hányadán állunk. A felsőoktatási reformnál pedig vörös jelzés van érvényben. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy jelentős változás nélkül jelentős csúszás várható a pénzek lehívásában.

 

A felsőoktatási reform vitatott részeit az év végéig kellene nyélbe ütni, többek között olyan intézkedések tartoznak ide, mint a rektorok hatásköreinek kiszélesítése.

 

 hirdetes_810x300  

Mária Kolíková (SaS) igazságügyi miniszter igazságügyi reformjánál narancs jelzés van érvényben, ott a határidő szintén az év végével jár le.

 

A 14 részcélból eddig teljesen hármat sikerült teljesíteni. Az egyik ilyen a Szlovák Tudományos Akadémia reformja, a másik a Nemzeti Implementációs és Koordinációs Hatóság (Audit) létrehozása, a harmadik pedig a szlovákiai elektromos technikai kapacitásának állapotfelmérése és akadálymentesítése volt.

 

A fennmaradó nyolc részcél teljesítése, ha még nem is valósult meg, a tervezett ütemben halad. Olyan feladatokat találunk közte, mint a vasútfejlesztési beruházási terv kidolgozása, a kerékpár-közlekedés fejlesztési projektjeivel kapcsolatos módszertan nyilvánosságra hozása (versenypályázati feltételek, előkészíts, lebonyolítás), vagy a felsőoktatási intézmények összekapcsolása és „internatcionalizációs” stratégiájának előkészítése. De szerepel ott a korrupció elleni harc, a bíróságok függetlenségének garantálása és a rendőrség hatékonyságát célul kitűző átszervezés is.

 

Az újjáépítési alapból Szlovákia 2021 és 2030 között több mint ötmilliárd eurót meríthet.

 

Teraz.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!