Nyitókép: Körkép.sk

 

Forró Krisztián, a Szövetség elnöke azt javasolja, hogy a pályakezdő orvosok fizessék vissza az egyetemi oktatás díját az államnak, amennyiben diplomájuk megszerzése után nem itthon Szlovákiában, hanem külföldön vállalnak munkát. Az ún. röghöz kötés hat évig lenne érvényben, és a Szövetség így szeretné enyhíteni az orvoshiányt a szlovák egészségügyben.

 

A Körkép.sk kérdésére, hogy hasonló röghöz kötést javasol-e a Szövetség a közgazdászok, szakmunkásképzőt végzetteknek, ügyvédeknek, tanároknak, stb.. Forró nemmel válaszolt. Szerinte ugyanis az egészségügyben uralkodó munkaerőhiány indokolja a javaslatot.

 

A Szövetség egyúttal fizetésemelést is szorgalmazna az ágazatban dolgozók számára. Vladimír Lengvarský egyébként a napokban kijelentette, hogy a jövő évi állami költségvetés számol az egészségügyben dolgozók fizetésének valorizálásával.

 hirdetes_810x300  

 

Forró szerint a reform legfőbb célja, hogy lehívjon 1 milliárd eurót az Európai Unió helyreállítási csomagjából.

 

„Reformra szükség van, de nem ilyen előkészítetlen, koncepciótlan formában“

 

– fogalmazott a pártelnök.

 

Forró ezen kívül szólt az ágazat ismert problémáiról is, mint a kórházak állapota és felszereltsége, az egészségügyi nővérek magas átlagéletkora és alacsony létszáma. Forró számára fontos az is, hogy a kórházi átalakítás során gondoljanak a magyarlakta régió specifikus igényeire is, mint amilyen például a magyar nyelvhasználat lehetősége az egészségügyi intézményekben.

 

A sajtótájékoztatón részt vett Sárközy Irén is, a Most-Híd platform politikusa. A párt az elmúlt választási időszakban kormányon támogatta a kórházreformot, melynek kritikájáról a csütörtöki sajtótájékoztató is szólt. Az ennek ellentmondására vonatkozó Körkép.sk kérdésre Sárközy úgy reagált, hogy a Szövetség leginkább amiatt

 

aggódik, mert egyelőre nem ismert, hogy pontosan miről is szól majd a tervezett egészségügyi-, illetve kórházi reform. A párt politikusai részéről elhangzott, hogy prioritás számukra az egyelő esély és elbírálás elve, azaz hogy például egy királyhelmeci beteg, ha orvosi ellátásra szorul, ugyanazt a minőséget, színvonalat kapja meg ugyanolyan időn belül, mint mondjuk egy pozsonyi paciens. Sárközy Irén nehezményezte azt is, hogy nem világos, milyen feltételeket kell pontosan teljesítenie az adott kórháznak, hogy megmaradhasson legalább regionális szintű kórháznak.

 

A kormány az elmúlt években mindenesetre több, a szlovák egészségügy jövőbeli átalakításával kapcsolatos stratégiai dokumentumot is elfogadott (itt és itt), melyekből a készülő egészségügyi- és kórházi reform is merít. A Szövetség szakpolitikusának szavaiból az derült ki, mintha Sárközy Irén nem ismerné ezeket a szakmai anyagokat.

 

 


Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.