Nyitókép: SITA/Alexandra Čunderlíková

 

Arra számítunk, hogy az új koronavírusos esetek száma továbbra is emelkedni fog, hiszen ez történik a szomszédos országokban is. Nem látunk semmilyen olyan mechanizmust, amely megállítaná ezt a járványhullámot – jelentette ki Richard Kollár matematikus a Testre szabva plusz adásában.

 

„Az Asztal-hegység Mount Everestté kezd változni“

 

– véli Vladimír Krčméry infektológus a járvány harmadik hullámának görbéjéről.

 

 hirdetes_300x300  

Mi várható karácsonykor?

 

A második hullám tavalyi lefolyására való tekintettel jelenleg az a legnagyobb kérdés, milyen lesz a helyzet karácsonykor. Krčméry szerint mindnyájunknak tennünk kell azért, hogy az idei karácsony békés legyen, és az ünnepeket ne a kórházban, hanem a családunk körében töltsük.

 

Krčméry egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy az eddigi kutatások arról tanúskodnak, hogy a vakcina által kiváltott védelem idővel csökken, ezért ebből a szempontból kritikus lesz a karácsonyi időszak, hiszen a lakosság veszélyeztetett csoportját kilenc hónappal ezelőtt oltották. Nekik mindenképpen el kellene gondolkodniuk a harmadik oltáson.

 

A kiválasztott foglalkozások kötelező oltásának gondolatát az infektológus nem veti el. Véleménye szerint nagyban hozzájárulna a magasabb oltottsági szint eléréséhez. Krčméry azt is megjegyezte, hogy az oltás 80 százalékban sikerből, 20 százalékban pedig megoldásokból tevődik össze, és erről a 20 százalékról sem szabadna megfeledkezni.

 

A professzor szerint az emberekben hamis érzést kelt az, hogy a COVID-19 elleni vakcina megoldást kínál a járványhelyzetre, ezért nem kell sem szájmaszkot viselni, sem távolságot tartani. A külföldi történések azonban bizonyítékul szolgálnak arra, hogy az oltás nem elég ahhoz, hogy győzni lehessen a koronavírus-fertőzéssel szemben.

 

SITA/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.