Nyitókép forrása:  aktuality.sk

 

Újabb információk láttak napvilágot a Gorilla 2 néven emlegetett videofelvételek tartalmát illetően. Az újabb fejezet szereplői Miroslav Bödör nyitrai oligarcha, Pavol Gašpar, a korrupció miatt vizsgálati fogságban lévő Tibor Gašpar ex-rendőrfőnök fia és Marek Para, Gašpar ügyvédje. Beszélgetésük több okból is igen tanulságos: egyrészt megmutatja a felvételek szereplői közti dinamikát, másrészt, fontos adalékkal szolgál Maroš Žilinka főügyész augusztus végi döntéséhez, amellyel többek között Vladimír Pčolinský és Jaroslav Haščák ellen is leállította a büntetőeljárást.

 

Az Aktuality.sk nyomán korábban már közöltük, hogyan készítette fel ifj. Gašpar és Para Robert Kaliňák (Smer) volt belügyminisztert a Tisztítótűzes kihallgatásra. Az alábbi beszélgetés azután játszódott le (2021. augusztus 12-én), hogy Kaliňák távozott a helyiségből. Mint kiderült, senki sem kedvelte és senki sem bízott Kaliňákban. Néhány perccel korábban a volt belügyminiszter arról beszélt, hogy számára nem is annyira a Smer, inkább Tibor Gašpar számít, mert családtagként tekint rá.

 

„…ez akar arról beszélni, hogy a család… F.sz, úgy beleállítanám a homlokába azt a villát”

 

méltatlankodik Pavol Gašpar.

 hirdetes_810x300  

 

„Abban a pillanatban, ha úgy alakul, hogy ő már biztonságban lesz, b..szik majd ránk”

 

folytatta a beszélgetést Marek Para.

 

„Nincs biztonságban. (…) Elmondanám, mit üzen neki apám”

 

mondta Gašpar, mire Para a következőket reagálja:

 

„Igen, de még egyszer mondom, nyilván nincs olyan, hogy biztonság, és nyilván apád nagyon komoly védelmet biztosít, és ők természetesen rengeteg információval rendelkeznek és így tovább. Nyilván mindkét tábor (…) képes kommunikálni. Ő tudja, mi van Kollárékkal, az OĽANO-val. (…) És azt is tudják, hogy a te apád és Noro (Norbert Bödör – a szerk.) megingatja azt a – mondjuk így – törékeny fegyverszünetet”

 

„Ha Pčolinský szabadul, akkor mi is”

 

Még érdekesebb volt az a rész, hogy előkerült a beszélgetésben Maroš Žilinka főügyész és a korrupció miatt hónapokig vizsgálati fogságban töltő Vladimír Pčolinský ex-SIS-igazgató neve. Para arról értekezik, hogy

 

„Ha Pčolinský kijön, kijövünk mi is. Nekem ezzel nincs különösebb problémám”

 

Para ezt két héttel azelőtt mondta, hogy a főügyész augusztus 31-én (egy nappal azután, hogy találkozott az elnöki palotában Čaputová államfővel) leállította az eljárást Pčolinský, Jaroslav Haščák oligarcha és mások ellen. Erre a fügyésznek a büntetőtörvénykönyv 363-as paragrafusa ad jogot. Para más alkalmakkor, Robert Fico jelenlétében is többszer elmondta, hogy

 

több javaslatot is tett a Főügyészségnek a 363-as paragrafus használatára, és hogy Žilinka esetében látnak esélyt a sikerre. 

 

Az augusztus 19-i, szintén rögzített találkozón Para a kibontakozó rendőrháború kapcsán úgy fogalmazott:

 

„Ma minden Žilinkán és Remetán múlik (ez utóbbi egy pozsonyi kerületi ügyész, az ő nevéhez kötődik a Tisztítótűz ügyön dolgozó négy NAKA nyomozó letartóztatása – a. szerk.). Ha ők ketten megmutatják az erejüket, akkor sínen vagyunk. Ezért adtunk be ennyi indítványt most. (…) Žilinkán múlik, mi kezd vele. Mert a lehetőség ott van az asztalán”

 

mondta Para.

 

Összefoglalva: a 363-as törvény alkalmazását tehát a Tisztítótűz akció során letartóztatott vélhetően korrupt volt rendőrségi vezetők egyikének ügyvédje javasolta a főügyészségnek. A főügyész pedig két héttel a fenti beszélgetést követően élt is a lehetőséggel, úgy, ahogy a vádlottak védői remélték.

 

Gorilla 2: Žilinka nyomozást rendelt el a szivárogtató ellen

 

Gorilla 2: Az Aktuality.sk oknyomozója szerint a rendőrség véletlenül szúrhatta ki a titkos találkozókat

 

Postoj.sk, körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.