Nyitókép: TASR/Pavel Neubauer

 

A Csehszlovák Köztársaság megalakulása az önálló szlovák államiság feltétele volt – mutatott rá Zuzana Čaputová államfő, aki csütörtökön a Csehszlovák Köztársaság megalakulásának 103. évfordulójáról emlékezett meg. A köztársasági elnök Milan Rastislav Štefánik és Tomáš Garrigue Masaryk emléke előtt tisztelgett Pozsonyban.

 

„Két kulcsfontosságú személyről van szó, akik feltételei voltak az első Csehszlovák Köztársaság megalakulásának. A Csehszlovák Köztársaság abban az időben egy nagyon modern állam volt, modern alkotmánylevéllel, alkotmánybírósággal és női választójoggal“

 

– mondta az államfő, aki nagyra értékeli, hogy immáron államünnepként emlékezhetünk meg október 28-ra, amely tavalyig még csak emléknap volt, ám a parlament jogszabály-módosítást fogadott el, melynek lapján lett államünnep ez a nap.

 hirdetes_810x300  

 

A Csehszlovák Nemzeti Tanács 1918. október 28-án fogadta el Prágában a független Csehszlovákia létrehozásáról szóló törvényt, kihirdette megalakulását és átvette a hatalmat. Az első Csehszlovák Köztársaság létrejötte jelentős szerepet játszott a szlovákok nemzeti megmaradásában. Štefánik és Masaryk szerepe a Csehszlovák Köztársaság létrejöttében jelentős volt.

 

Eduard Heger kormányfő szerint Csehszlovákia demokratikus hagyományainak köszönhetően Szlovákia polgárai számára a mai nap a nemzeti büszkeség és helyes polgári öntudat jelentős forrása.

 

„Minden évben úgy emlékezünk meg október 28-a, mint Csehszlovákia megalakulásának napjára. Mindig az újkori történelem jelentős és fontos napjaként ünnepeljük. Az utóbbi években október 28-a emléknap volt, idén először államünnep“

 

– jegyezte meg Heger, aki azt is hozzátette, Tomáš Garrigue Masaryk és Milan Rastislav Štefánik joggal érdemlik meg a megbecsülésünket és a csodálatunkat.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!