Nyitókép: ČT24

 

Közép-Európának megvannak a saját specifikumai, ezért is fontos, hogy az európai asztal elé vigyük ennek a régiónak a témáit. A visegrádi együttműködésnek továbbra is értelme van ebben a kontextusban – jelentette ki Eduard Heger szlovák kormányfő a ČT24 cseh hírtelevíziónak adott interjújában.

 

„Közép-Európának megvannak a saját specifikumai. Legjobban a csehekkel értjük meg magunkat. A lengyelekkel és a magyarokkal a szocializmus alatt is egy paktumban éltünk, de más a mentalitásunk. A lengyelek és a magyarok a nagy nemzetek mentalitásával rendelkeznek. Ebből a szempontból Csehország és Szlovákia esszenciát hoz a V4-be. A visegrádi négyeknek olyan specifikumai vannak, amelyeket az európai asztal elé kell vinni. A V4-ek tárgyalására mindig az Európai Tanács tárgyalásai előtt kerül sor, ezért fontos meghallgatni a többi V4-es tag pozícióját. Bár az is igaz, hogy a V4-en belül nem minden témában egyezik a véleményünk“

 

– mondta a szlovák miniszterelnök.

 

 hirdetes_810x300  

Heger szerint a visegrádi négyek pozitív szerepet játszhatnak az EU-ban. A szlovák kormányfő szerint az új cseh miniszterelnök új esszenciát hozhat a V4-be. Heger szerint azonban az a legfontosabb, hogy a Szlovákia és Csehország közötti erős kötelék megmaradjon. Úgy véli a szlovákok és a csehek közötti kapcsolat nem idealizált, hanem egy egyrangú partneri kapcsolatról van szó.

 

„Nem tudok két olyan nemzetet, akik ennyire közel állnának egymáshoz“

 

– jegyezte meg Heger.

 

„Építsünk a tapasztalatokra, egyesítsük erőinket és soha ne adjuk fel“

 

– mondta a szlovák kormányfő, aki szerint a politikusoknak olyan fejlett államot kell kialakítaniuk az országukból, ahol a polgárok szívesen élnek.

 

„Ehhez megvan minden eszközünk. Pénzünk, politikai hatalmunk és akaratunk“

 

– zárta le Heger.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.