Nyitókép forrása: pxhere.com

 

Martin Buschmann, német, független európai parlamenti képviselő felszólította az albán hatóságokat, hogy hagyjanak fel a kóbor kutyák „tömeges leölésével”, amely „kérdéseket vet fel az állatokkal való bánásmód kapcsán Albánia EU-s csatlakozási törekvésével összefüggésben is”.

 

Albánia 2014 óta uniós tagjelölt ország, de eddig még nem sikerült érdemben előre mozdítani, vagy inkább megkezdeni a csatlakozási tárgyalásokat. Ez jórészt arra vezethető vissza, hogy az EU-tag Bulgáriával és a szintén jelölt Észak-Macedóniával is vitában áll (mindkét országban jelentős albán kisebbség él). A nyugati tagállamok sem nagyon hajlandók bizalmat előlegezni Albániának a szervezett bűnözés és a kábítószer-kereskedelem kiterjedtsége miatt.

 

„Albánia az EU-val folytatott csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez közeledik. Fel kell tenni azonban azt a jogos kérdést, hogy Albánia egyáltalán megfelel-e a csatlakozási feltételeknek”

 

 hirdetes_400x285  

írta Buschmann a minap terjedelmes Facebook-bejegyzésében, hozzátéve, hogy „Albániának is be kell tartania az EU állatvédelmi szabályozását”. 

 

A korábban megjelent sajtóértesülések szerint az albán főváros, Tirana polgármestere a kóbor kutyák sterilizására indított program égisze alatt szakszerű sterilizálás helyett savinjekciókkal ölik meg az állatokat. Csak tiranában a CNA.al portál becslése szerint több mint 10 ezer kutyát likvidálhattak ezzel a módszerrel. A módszert állítólag más albán nagyvárosok is alkalmazzák, sőt, Pogradec önkormányzata szó szerint addig tartja az állatokat étlen-szomjan, míg el nem pusztulnak.

 

intellinews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!