Nyitókép: SITA

 

A kormány szerdai ülésén elfogadta az új járványügyi intézkedéseket. Szlovákiában rendkívül nagymértékben megnőtt az új fertőzöttek és halottak száma, a kórházak az összeomlás szélén állnak. Több helyütt már nincs elég lélegeztetőgép, miközben a kórházba került járványtagadók vagy vakcinát elutasító betegek 80 százaléka nincs beoltva, vagy csak egy vakcinát kapott.

 

Mi változik?

 

 hirdetes_810x300  

Az egyes üzletek, éttermek, vendéglátóhelyek kötelezően kérni fogják a vendégektől a covid-tesztet, illetve a fertőzésen való átesést igazoló dokumentumot. Nézni fogják a személyazonosságit is. Amennyiben valaki ezt elutasítja, meg lehet tőle vonni a belépést.

 

Szigorítják az ellenőrzéseket – a tisztiorvosi szolgálat a helyszínen azonnal elrendelheti az adott üzlethelyiség bezárását. Jelenleg csak büntetést szabhatnak ki, ami sokáig tart. Az ellenőrzések során ki lehet hívni a rendőröket is, akik kérhetik az oltási igazolásokat, illetve a fertőzésen való átesést tanúsító papírt.

 

Védelmet kapnak az egészségügyisek – Új kihágást vezetnek be azokkal szemben, akik megtámadják az egészségügyi dolgozókat. Az elmúlt hetekben ugyanis megnőtt az antivaxerek részéről z orvosokkal, nővérekkel, egészségügyi személyzettel szembeni agresszió, ami volt, hogy fizikai erőszakba is torkollott.

 

Mostantól kihágásnak minősül a Covid-dal kapcsolatos igazolások hamisítása. Kihágást követ el az is, aki elkészíti, és az is, aki felhasználja ezeket a dokumentumokat. A bírság értük 500 euróra emelkedik. Ha valaki veszélyhelyzet alatt hamisít, a helyszínen 700, később 1500 euró büntetésre is számíthat.

 

A munkáltató ellenőrizni fogja, hogy be van-e oltva az alkalmazott. A Munkatörvénykönyv módosítása lehetővé teszi az ezzel kapcsolatos dokumentumok ellenőrzését a munkáltató számára. Ha az alkalmazott elutasítja az együttműködést, főnöke megtilthatja számára a munkahelyre való belépést. Ha nincs beoltva, és a fertőzésen sem esett át, saját költségére mehet tesztre. Ha az alkalmazott ezt elutasítja, nem jár neki fizetés.

 

Megszűnik a járványügyi táppénz  (pandemická PN).

 

Az intézkedéseket életbe léptetésükhöz még a parlamentnek is jóvá kell hagynia, és az államfőnek alá kell írnia.

 

A kormány szerdai ülésén elfogadott verzió mindenesetre enyhébb, mint amit a járványügyi szakértők javasoltak. A Sme rodina miniszterei nem szavazták meg a javaslatcsomagot, tartózkodtak a szavazásnál. Ennek oka, hogy nem támogatják a járványügyi táppénz megszüntetését, a csomag többi, fent vázolt elemével viszont egyetértenek.

 

Körkép.sk/DenníkN

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.