Nyitókép: SITA/Martin Medňanský

 

Szlovákiában politikai érdekjátszma zajlik a népszavazás körül. Rendkívül felelőtlen fellázítani az embereket és indulatokat kelteni azért, hogy az ellenzék az elnöki hivatalt támadhassa – vélekedett az ellenzéki pártok referendummal kapcsolatos tevékenységéről Zuzana Čaputová államfő az Expres rádióban.

 

Az államfő kételkedik abban, hogy az ellenzéki politikusoknak valóban a referendum kiírása-e a céljuk. Amennyiben valóban a népszavazást tartanák szem előtt, akkor az államfő szerint az alkotmányjogászokkal fogalmaztatnák meg a kérdéseiket úgy, hogy azokat ki lehessen írni. Čaputová szerint ehelyett téveszmékkel és hazugságokkal kell szembesülnünk, ami rendkívül zavaró.

 

 hirdetes_300x300  

Az államfő konstatálta, azt semmiképpen sem lehet a népszavazás meghiúsításaként feltüntetni, hogy az Alkotmánybírósággal ellenőrizteti a kérdéseket, és valaki tudatosan hazudozik a népszavazás kapcsán.

 

A kormány is felelős a mostani járványhelyzetért

 

Az államfő szerint a kormány is felelős a pandémia menedzseléséért és a mostani járványhelyzetért. Szlovákia lemaradt a hatékony intézkedések elfogadásában, a szabályok érvényesítésében és betartatásában. Az viszont értékeli, hogy az óvintézkedésekkel kapcsolatos tájékoztatás javult.

 

Čaputová arra is rámutatott, hogy az „elakadt” reformok nagy problémát jelentenek, mert a reformok végrehajtása az uniós támogatások lehívásának feltétele. Szerinte a kormány legitim, jó emberekből tevődik össze, de leterhelik a belső konfliktusok, ezért nem tudja véghezvinni a reformokat.

 

„Nagy problémát jelent, ha nincs akarat kormányozni“

 

– értékelte Čaputová, aki Igor Matovičra hivatkozva azt mondta, ha nincs akarat, akkor inkább hagyják az egészet.

 

Teraz.sk/SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.