Nyitókép: SITA/Branislav Bibel

 

Ľuboš Blaha smeres politikus arról ismert, hogy a legnépszerűbb szlovákiai közösségi oldalon rendkívül aktív, és a szlovákiai politikusok között már régóta ő a legnépszerűbb.

 

A képviselő bejegyzéseit rendszeresen több tízezer ember olvassa. Blaha naponta több bejegyzéssel is szolgál, amelyeket általában meg is szponzorál. A választóival folytatott egyik beszélgetésen Blaha arról próbálta meggyőzni őket, hogy a facebookozás nem kerül neki sokba.

 

 hirdetes_400x285  

 „Én a nulláról kezdtem, hiszen nem volt rá pénzem, mögöttem nem áll semmilyen oligarcha. Néhány bejegyzésemet itt-ott egy százassal támogatják a Súmračnáról (ebben az utcában található a Smer székháza), ennyi az egész“

 

– mondta a képviselő.

 

A valóság azonban már akkor teljesen más volt. Blaha januártól a többi szlovákiai politikussal összehasonlítva a legtöbb pénzt áldozta a facebookos reklámra. 2019 árpilisától már több mint 27 ezer eurót fizetett ki – írja az Aktuality.sk.

 

Ficonál is többet költ

 

Gabirel Tóth, a Kommunikációs Tanszék PR ügynökség szakembere szerint az a tény, hogy Blaha ennyi pénzt öl a saját bejegyzéseinek népszerűsítésére, megmagyarázza, hogy miért ilyen népszerű a Facebookon.

 

A közösségi oldalának népszerűsítése csak idén 6 500 euróba került. A ranglista második helyezettje Robert Fico, a Smer elnöke, aki 4 500 eurót költött a facebookos bejegyzései népszerűsítésére.

 

Utána következik Milan Uhrík EP-képviselő, aki január óta nem egész 3 000 eurót fektetett a Facebookjába. Veronika Remišová, Milan Mazurek és Peter Pellegrini, akik szintén meg szokták szponzorálni a bejegyzéseiket, ebben az évben 1 000 eurónál kevesebbet fektettek a Facebookjuk népszerűsítésébe.

 

A pozsonyiak nem érdeklik

 

Tóth szerint Blaha minden egyes kiposztolt bejegyzését megszponzorálja. Az egy bejegyzésért kifizetett támogatása mindig kevesebb 100 eurónál és a választói magját képező időseket, illetve a Pozsonyon kívül élő embereket célozza meg. Ez azt jelenti, hogy Blaha bejegyzései egyáltalán nem jelennek meg Pozsony megye lakosainak és a 34 év alatti fiataloknak.

 

Erős érzelmek

 

Blaha minden bizonnyal akkor is sikeres lenne a Facebookon, ha a bejegyzéseit nem szponzorálná. Tóth szerint ugyanis megértette, miként működik az amerikai közösségi oldal. A legnagyobb elérése azoknak a bejegyzéseknek van, amelyek megosztóak és erős érzelmeket váltanak ki. Blahának pedig szint az összes bejegyzése ilyen.

 

A Kommunikációs Tanszék adatai szerint az év elejétől kedve Blaha bejegyzései mintegy 9 millió interakcióra (lájkra, kommentre, megosztásra) tettek szert. Nagy lemaradással, azaz 3,2 millió interakcióval a második helyen Milan Uhrík követi, a harmadik Igor Matovič 3 millió interakcióval, a negyedik pedig Robert Fico 2,9 millió interakcióval.

 

Aktuality.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!