Nyitókép forrása: SITA/Ľudovít Vaniher

 

A kormány elfogadta a COVID-automata módosítását. Eduard Heger (OĽANO) kormányfő a kormányülést követően tartott sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a módosítás ideiglenes és azt a célt szolgálja, hogy csökkentse a nyomást a szlovákiai kórházakon, amelyeket elárasztották a COVID-betegek.

 

Heger elmondta, hogy a kórházban ápolt koronavírus-fertőzöttek száma a 3000-hez közelít, miközben 80 százalékuk beoltatlan, nincs elég lélegeztetőgép és intenzív ellátásra alkalmas kapacitás.

 

„Az orvosoknak ma el kell dönteniük, hogy kit mentenek meg, és kit nem”

 

mondta a kormányfő, azzal, hogy a kórházak helyzete annyira súlyos, hogy már nem csak a koronavírusos betegek ellátása van veszélyben, hanem minden paciensé. Kijelentette, hogy a mentőszolgálat működése is veszélyben van, mert előfordulhat, hogy egy koronavírusos beteg miatt nem tud más esethez kimenni a mentő.

 hirdetes_810x300  

 

Heger leszögezte, hogy a kormány célja a klasszikus betegellátás fenntartása, amelyet nem lehet alárendelni minden esetben a COVID-ellátásnak.

 

A módosított, szigorított COVID-automata, amely elvileg három hétig lesz érvényben, a kormányfő szerint jelentősen korlátozza a beoltatlanok mozgását a vörös, bordó és fekete járásokban.

 

„Igen, ez lockdown a beoltatlanok számára, az ő védelmük érdekében”

 

mondta Heger, hozzátéve, hogy az alapszükségletek beszerzésére továbbra is lehetőségük lesz a beoltatlanoknak is.

 

A kormány létrehozta a COVID-automatán belül az OP kategóriát, amelybe a beoltottak és a fertőzésen átesettek tartoznak (visszamenőleg max. 180 napon belül). Őket kevésbé szigorú intézkedésekkel sújtják, például nem kell munkavégzéshez heti kétszer negatív tesztet felmutatniuk, szabadon mehetnek az üzletekbe, még a bevásárlóközpontokba is. 

 

A bevásárlóközpontokat nem látogathatják.

 

Heger hangsúlyozta, hogy az oltás az egyetlen megoldás a járványra, amely nem lehet meggyőződés kérdése, majd ismét felszólította a lakosságot, hogy minél többen oltassák be magukat.

 

Lengvarský: Közösen tartsuk és tartassuk be a szabályokat

 

Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter kiemelte, hogy a beoltottaknak is joga lenne a tisztességes egészségügyi ellátáshoz, amely viszont a beoltatlanok miatt korlátozva van.

 

A miniszter felszólította a lakosságot, hogy minden intézkedést maradéktalanul tartsanak és tartassanak be, például azzal, hogy elvárják a covid-útlevelek ellenőrzését az étteremben is, mintegy megerősítésként, hogy valóban biztonságos helyre tévedtek be.

 

Heger az elhangzottakhoz még hozzátette, hogy a járványhelyzet javulása esetén akár az eredetileg tervezett három hétnél korábban is enyhíthetnek az intézkedéseken.

 

Jaroslav Naď (OĽANO) védelmi miniszter szintén a lakosság felelősségteljességére apellált, majd kijelentette, hogy a szlovák hadsereg mindent megtesz a járványhelyzet enyhítéséért. Mint mondta, négyszáz katonát mozgósítottak országszerte ebből a célból, és várhatóan továbbiakat is mozgósítanak még.

 

Roman Mikulec (OĽANO) belügyminiszter elmondta, hogy a járványintézkedések betartása nélkül sajnos mindig szükség lesz szigorításokra. Ezt a rendőrség sem akarja, és hetek óta konzultálnak az közegészségügyi hivatalokkal a helyzet javítása érdekében. A múlt héten elfogadott törvénymódosítás több lehetőséget ad a hatóságok kezébe az intézkedések betartatására és a bliccelők szankcionálására.

 

Lengvarský újságírói kérdésre elmondta, hogy az intézkedéseket elegendő tartja a jelenlegi helyzetben, de ha a feltartóztatás helyett súlyosbodás következik be, akkor még keményebb intézkedésekre lesz szükség.

 

Heger kormányfő elárulta, hogy az új COVID-automata a beoltottak számára is tartogat korlátozásokat, főleg a tömegrendezvények tekintetében.

 

A járványszakértők tanácsának képviselője elmondta, hogy a kórházakra nehezedő nyomás csökkentése érdekében csökkenteni kell a fertőzések számát, amit elsősorban a beoltatlanok korlátozásával javasolták, és ez részben teljesül is. Mint mondta, a beoltottak csak olyan kedvezményeket kaptak, amelyek nem veszélyeztetik a kórházak tekintetében kitűzött célt.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.