Nyitókép forrása: körkép.sk

 

A kormány csütörtökön elfogadta a szigorírott COVID-automatát. Eszerint a lakosságot beoltatlanok és úgynevezett „OP” kategóriába osztja a következő néhány hétre. Ez utóbbi a beoltottakat és a koronavírus-fertőzésen (maximum 180 napra visszamenőleg) átesetteket sorolja. A kormányfő a beoltatlanok lockdownjáról beszél, korlátozásokkal azonban a beoltottaknak is számolnia kell.

 

Az új COVID-automata a „humanitárius katasztrófa” széléről beszél, amibe akkor kerülne az ország, ha a jelenleg helyzet jelentősen romlana nem csak regionálisan de országos szinten is. A humanitárius katasztrófa küszöbén a COVID-automata olyan intézkedéseket vezet be, amelyek már nem tesznek különbséget a régiók között, hanem a második hullámhoz hasonló országos korlátozásokat ró ki. Kivételt képeznek az egyes minisztériumok, az oktatásügy és a kultúra, amelyekre külön szabályok vonatkoznak majd. Ha a helyzet javulni fog, akkor az eredetileg tervezett három hétig tartó állapotot a kormány enyhíteni fogja.

 

Az új COVID-automata szerint a tömegrendezvényeken már csak az OP kategóriába eső személyek vehetnek részt, a beoltatlanok még negatív teszt ellenében sem. A beoltatlanok nem látogathatják az olyan bevásárlóközpontokat, amelyekben nem létszükségleti cikkeket árusítanak (ennek gyakorlati kivitelezése és a szabály betartása valószínűleg igen érdekes lesz. A legtöbb bevásárlóközpontban van drogéria vagy élelmiszerüzlet, kérdés, hogy akadályozható meg, hogy a vásárló, ha már az egyik üzletegységbe betért, ne térjen be például a ruhaüzletbe is..?).

 

 hirdetes_810x300  

Fontos változás az OTP-rezsim bevezetése a munkahelyeken. Eszerint a vörös, bordó és fekete besorolású járásokban (jelenleg más színű járások nincsenek az országban) munkába csak beoltottak, átesettségi igazolással vagy negatív teszttel rendelkezők mehetnek. A munkáltatóknak ellenőrizniük kell az igazolásokat, beoltatlan alkalmazott esetén pedig biztosítaniuk kell a tesztelés lehetőségét. November végétől a tesztelés költségét az állam fizeti át a munkáltatóknak.

 

Ha az alkalmazott elutasítja a tesztelést, nem mehet be dolgozni, ráadásul ezt a törvény úgy fogja fel, mint alkalmazott részéről történő akadályoztatás, ami fizetetlen távolmaradást von maga után.

 

Ahogy eddig, az iskolák továbbra sem zárnak be egyetlen színbesorolás mellett sem.

 

A bordó és fekete járásokban a nem létszükségleti cikkeket árusító üzleti egységek csak 05:00 és 22:00 között tarthatnak nyitva.

 

Korlátozások nélkül az OP (oltottak vagy átesettek) kategóriába eső személyek sem ússzák meg. A fekete besorolású járásokban (jövő héttől 54 ilyen lesz a 79-ből) bezárják az éttermek beltereit, csak ételkiadás lesz lehetséges, zárva lesznek az edzőtermek, welness-központok és a hotelek szálláshelyei is.

 

Az új COVID-automata az istentiszteletek megtartását is szabályozza. Ha az adott egyházközség az OTP rezsim mellett dönt (oltási, átesettségi igazolás vagy teszt), akkor legfeljebb hatan lehetnek az istentiszteleten. Azonban az is választható, hogy csak OP-személyeket fogadják az istentiszteleteken, és akkor a felső határ a vörös járásokban maximum 200, a bordó járásokban max. 100, a fekete járásokban pedig max. 50 fő.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!