Nyitókép: SITA/AP

 

Sem a szlovák Alkotmány, sem a szlovák törvények nem akadályozzák a kötelező koronavírus elleni oltás bevezetését. Ettől sokkal fontosabb lesz megindokolni annak a célcsoportnak a kiválasztását, akikre a kötelező oltás vonatkozni fog – jelentette ki Katarína Batková, a Via Iuris ügyvezető igazgatója.

 

„A kötelező oltásra vonatkozó törvényt és rendeletet a múltban már megvizsgálta az Alkotmánybíróság, és megerősítette, hogy azok összhangban vannak az Alkotmánnyal. Jelenleg kötelező, rendszeres oltáson kell részt venniük azoknak a személyeknek, akik elértek egy bizonyos kort, illetve azoknak a személyeknek, akik a munkájuk során annak a veszélynek vannak kitéve, hogy megbetegszenek“

 

– jegyezte meg Batková.

 hirdetes_400x285  

 

Az igazgatónő szerint abban az esetben, ha a Szlovákia a kötelező koronavírus elleni oltás mellett dönt, az lesz a fontos, hogy miként fogja megindokolni a konkrét célcsoport kiválasztását.

 

„Amennyiben meg lesz indokolva, nem hinném, hogy nem menne át az alkotmányossági teszten. Mindemellett az államnak egy olyan mechanizmus létrehozásán is el kellene gondolkodnia, amellyel azokat a személyeket fogja kártalanítani, akiknél az oltás után nemkívánatos mellékhatások jelentkeznek. A potenciális kártérítés legalább részben enyhítené az emberek oltással kapcsolatos aggályait“

 

– mutatott rá Batková.

 

Eduard Heger kormányfő szombaton úgy nyilatkozott, hogy jelenleg az ügyvédekkel és Mária Kolíková igazságügyi miniszterrel a kötelező oltás bevezetéséről tárgyalnak az idősek számára. Egyúttal azt sem zárta ki, hogy Szlovákia minden lakosa számára bevezetnék a kötelező oltást.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.