Nyitókép: SITA/Alexandra Čunderlíková

 

Az előző hullám idején Szlovákia 394 betegnek tudott biztosítani lélegeztőgépes ellátást a kórházakban, most pedig 258 fő ellátásánál már gondok vannak. Mi történt? – teszi fel a kérdést Peter Visolajský, a nyitrai kórház orvosa.

 

„Csak két lehetőség van – vagy valaki ellopott a kórházainkból több mint száz drága lélegeztetőgépet, vagy a kórházainkból túl sok tapasztalt orvos és nővér távozott, akik ezeket a lélegeztetőgépeket működtették”

 

fejti ki véleményét Visolajský, aki a sorok közt egyértelműen Vladimír Lengvarský egészségügyi minisztert okolja a kialakult helyzetért.

 

„Ha tavasz óta a kórházainkból egészségügyi dolgozók százai mentek el és az egészségügyi miniszter nem tett ez ellen egész évben SEMMIT, akkor csak megvonjuk a vállunkat?”

 

  hirdetes_300x300   

írja közösségi oldalán, majd a helyzetet a háborús idők alatti katonasághoz hasonlítja.

 

„(…) A hadseregünk parancsnoka azt üzenné nekik hogy most nincs idő az ő problémáikra és kötelességük tartani a szájukat és harcolni az ellenséggel. Emellett elkészített egy reformot, aminek eredménye a hadsereg 38 százalékos lecsökkentése. Egész évben, míg az ellenség szemmel láthatóan felkészítette a hadseregét, a mi parancsnokunk SEMMIT nem tett a katonaságért, csak járt a kaszárnyákba és meggyőzte őket, hogy kevesebb kaszárnya kell. Sok katonánk ezért elhagyta a hadsereget és azok, akik maradtak, folyamatosan figyelmeztettek, hogy egyre kevesebben vannak. A katonák ezért a kormányfőhöz fordultak, de ő nem talált időt rájuk, és majdnem 4 hónapig állította, hogy elfoglalt és nem érkezik találkozni velük”

 

írja Visolajský.

 

„Három hónapnyi harc után az ellenség erős hadserege és a mi kimerült katonaságunk között, a parancsnokunk kijelentette, hogy országunk védelme katasztrofális és humanitárius katasztrófa vár ránk. A tankok, tüzérség és a vadászgépek ott voltak a hangárokban, de nem volt aki kezelje. A hadseregben, háború idején nem tudunk elképzelni ilyen szituációt. És pandémia idején az egészségügyben?”

 

teszi fel a kérdést.

 

 

 

 

Hasonló álláspontot képvisel Igor Matovič korábbi kormányfő, akinek Marek Krajčí egészségügyi miniszterrel azért kellett távozniuk, mert saját koalíciós partnereik szerint sem kezelték jól a koronavírus második hullámát. Matovič a Rádio Express keddi műsorában kijelentette, hogy Krajčí száz százalékig jobb miniszter volt Lengvarskýnál.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 8 olvasónak tetszik ez a cikk.