Nyitókép: MTI

 

A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a Covid-19 nagyobb mértében fertőz mint az előző, második hullám tetőzése idején, és a kórházak már nem bírják a nyomást.

 

Egész országra kiterjedő járványügyi intézkedések elfogadását javasolja a járványügyi szakértők konzíliuma. Azaz minden járásban, függetlenül attól, milyen besorolásban van épp a COvid-automata alapján. A szakemberek szerint három hetes országos lezárásra van szükség, kivétel nélkül mindenkire.

 

Naď: Nincs más megoldás, mint a lockdown. Minden más lehetőség üres populizus

 hirdetes_810x300  

 

A konzílium arra is figyelmeztet, hogy a mostani, indiai mutációja a Covid-19-nek jóval fertőzöbb, mint az előző volt. Így sokkal többen fertőződnek meg, mint a második hullám csúcspontja idején. A kórházak hamarosan nem fogják bírni a nyomást és bedőlnek, ami humanitárius katasztrófához vezethet. A humanitárius katasztrófa azt jelenti, hogy az ország egészségügyi intézményei nemcsak a koronavírussal fertőzöttek ellátását nem fogják tudni vállalni, hanem a más megbetegedéssel kórházba kerülő paciensek ellátását sem.

 

A szakértők szerint az emberek mozgásának korlátozására van szükség az otthon és a munkahely között, az OTP rezsim (beoltottak, teszteltek, átesettek) szerint. Azok a munkavállalók, akik nem tudnak otthonról dolgozni, nincsenek beoltva és a koronavíruson sem estek át, heti kétszer tesztelve lennének.

 

Két vagy háromhetes lockdown, bezárt éttermek, éjszakai kijárási tilalom – kemény döntésekre készül a kormány

 

Ezen kívül csak a legszükségesebb infrastruktúrában dolgozók számára lenne megengedve a munkahelyi ingázás.

 

A konzílium az iskolák bezárását is követeli november 25-től egészen december 3-ig, beleértve az alapiskolák felső tagozatait, a középiskolákat és a főiskolákat, egyetemeket is.

 

A jelenléti oktatás csak az alsó tagozatos alapiskolákban és az óvodákban maradna meg. Beszüntetnék az összes iskolán kívüli aktivitásokat is a tanulók számára.

 

Miután javul a helyzet, jöhetnének a könnyítések, de főleg az oltottak számára, illetve azoknak, akik már átestek a fertőzésen. A szakértők továbbra is az oltakozásra szólítanak fel mindenkit.

 

Mint mondták, tudatában vannak annak, hogy minden intézkedés annyit ér csak, amennyit betartanak belőle, így az emberek saját kezében van a járvány további alakulása.

 

SITA/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!